30 septembrie 2024

Foto. CHIMCOMPLEX Râmnicu Vâlcea, gazdă pentru un exercițiu de amploare al pompierilor

Luni, 30 septembrie 2024, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea și S.C. Chimcomplex Borzești – Sucursala Râmnicu Vâlcea au organizat un exerciţiu tactic-județean pentru gestionarea unor situaţii de urgență generate de producerea unui accident chimic la un obiectiv SEVESO, precum și punerea în aplicare a Planului de Urgenţă Internă şi Externă ale obiectivului.

Prin scenariul exercițiului s-au stabilit trei situații tactice, după cum urmează:

• Prima situație tactică: în jurul orei 10.30, în zona depozitului de clor lichid aparținând secției Clorosodice, îşi desfăşura activitatea o echipă terță, care executa lucrări cu foc deschis la una din scările de acces.

Cu toate că pentru lucrarea respectivă se eliberase permis de lucru cu foc, datorită manevrării defectuoase se produce explozia unei butelii de acetilenă. Un fragment din aceasta este proiectat în rezervorul TK 7001/2 din parcul de rezervoare clor lichid, producând o spărtură cu diametrul de aproximativ 10 mm în zona superioară a virolei. Prin spărtura astfel creată se produce o eliberare de clor gazos în atmosferă.

• A doua situație tactică: în jurul orei 11.00, operatorul 112 din cadrul dispeceratului integrat ISUJ-SAJ Vâlcea va fi anunțat de producerea unei explozii, urmată de urmată de eliberarea în atmosferă de substanță toxică, în zona depozitului de clor lichid aparținând secției Clorosodice din cadrul S.C. Chimcomplex S.A. Borzești – Sucursala Râmnicu Vâlcea, din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Informaţiile minime la care dispecerul face referire sunt: tipul de alarmă si noxă eliberată în atmosferă, locul degajării substanței, direcția si viteza vântului, cantitatea aproximativă de noxă, zonele (sectoare, localități) afectate sau amenințate direct de eveniment, direcția de evacuare sau locul de refugiu, primele măsuri care s-au luat. În funcție de informațiile primate, aceștia acționează și aplică Planul de Urgență Internă.

CET Govora anunță, prin SNUAU 112, faptul că opt lucrători sunt grav intoxicați în urma incidentului produs la Chimcomplex.

• A treia situație tactică: în jurul orei 11.30, echipajele serviciilor de urgenţă specializate, ajunse la faţa locului, comunică următoarele:

Echipajul care încadrează autospeciala CBRN raportează că nu este depășită concentrația maximă admisibilă (0,1 mg/m3) și se poate interveni în condiții de siguranță. Pe timpul efectuării măsurătorilor echipajul a identificat două victime aflate în afara amplasamentului Chimcomplex, pe strada Industriilor;

autospecialele de intervenție agabaritice și ambulanțele SMURD/SAJ au acces în zona accidentului.

„Exercițiile de acest tip sunt absolut necesare și urmăresc modul de acţiune a structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor situaţii de urgenţă, precum şi verificarea viabilităţii planului roșu de intervenție, a planului operativ de intervenţie şi a planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă. Toate operațiunile de intervenție și salvare s-au derulat în conformitate cu scenariul exercițiului, alături de forțe și mijloace tehnice din cadrul instituților cu rol important în luarea măsurilor care se impun în cazul producerii unor astfel de situații de urgență (Instituția Prefectului, Primăria Râmnicu Vâlcea, IPJ, IJJ, SAJ, DSP, UPU, ITM, ABA Olt, SRI). În eventualitatea creării unui disconfort în spațiul public, asigurăm cetățenii că aceste exerciții sunt necesare și benefice pentru întreaga comunitate”, a anunțat ISU Vâlcea.

You May Also Like