Află cum să răspunzi cu încredere la întrebările dificile din interviu și să obții locul de muncă dorit.
Fie că ești la început de carieră sau ai deja multă experiență în domeniul în care activezi, interviul de angajare este un pas foarte important și, de multe ori, vine cu la fel de multe emoții și pentru începători dar și pentru cei cu mulți ani de muncă în spate. Platforme precum Jooble Timișoara îți pun la dispoziție nenumărate locuri de muncă disponibile, însă este esențial să te pregătești înaintea unui interviu.
Iată cum răspunzi la întrebările dificile pentru a-ți asigura o rată de succes cât mai mare.
1.Cum abordezi întrebările obișnuite
Probabil cel mai simplu și la îndemână mod de a te pregăti pentru un interviu este să te familiarizezi cu întrebările comune. Echipa de recrutare adresează deseori întrebări precum „Unde te vezi peste 5 ani? ” sau „De ce dorești să lucrezi pentru compania noastră?”.
Acestea au rolul de a scoate la lumină motivațiile și ambițiile tale. De aceea este important să răspunzi sincer, însă având în minte o strategie bine definită. Menționează punctele tale forte și cum le poți folosi la locul de muncă pe care ti-l dorești.
2.Cum să răspunzi la întrebările despre slăbiciuni
„Care este cea mai mare slăbiciune a ta?” este una dintre cele mai dificile întrebări pentru mulți aplicanți. Dacă te lovești de această întrebare la un interviu, secretul este să discuți despre o slăbiciune a ta care nu te descalifică pentru postul pe care îl dorești.
Însă menționarea unei slăbiciuni nu este de ajuns. Este foarte benefic să detaliezi mai mult modalitățile prin care încerci să depășești această slăbiciune și să îmbunătățești acele aspecte care prezintă dificultăți.
3.Pregătește întrebările tale pentru angajator
Interviul de angajare nu este doar despre potențialul angajat, ci și despre angajator. Nu uita să adresezi și tu întrebări atât despre postul pe care urmează să îl ocupi, cât și despre cultura companiei.
Poți adresa o întrebare sau mai multe, poți discuta despre atribuții, oportunități de avansare, flexibilitate și așa mai departe. Acest pas nu doar denotă interesul tău față de companie, dar te ajută și să găsești compania potrivită pentru tine.
4.Fii calm și stăpân pe tine
Majoritatea dintre noi avem emoții în momente importante cum ar fi un interviu de angajare. Cu pregătirea potrivită, însă, putem reuși să avem un interviu de succes.
O modalitate de a fi mai sigur pe tine în timpul interviului este să exersezi răspunsurile și întrebările pe care le vei adresa înainte, fie singur, fie cu un prieten.
Totuși, încearcă să nu tratezi interviul ca pe un test, ci ca pe o conversație.
5.Cum să abordezi întrebările despre experiența ta
Cu siguranță te vei lovi și de întrebări despre experiență anterioară. Acestea, în teorie, ar trebui să fie simplu de răspuns pentru că aici poți detalia ce ai făcut la locurile de muncă anterioare.
Tocmai simplitatea aceasta face ca unii aplicanți să se piardă în detalii și să omită aspecte importante din experiența lor. Astfel, îți recomandăm să folosești metoda STAR (Situație, Task, Acțiune, Rezultat) și să oferi răspunsuri structurate și concise.
Astfel, îți va fi mult mai ușor să scoți în evidență situațiile diverse pe care le-ai întâlnit, acțiunile pe care le-ai întreprins spre rezolvarea acestora, dar și rezultatele obținute.
6.Cum să răspunzi la întrebările despre salariu
Am trecut prin întrebările despre slăbiciuni, experiență și ambiții și iată că am ajuns și la întrebările despre salariu. Și în acest caz, pregătirea prealabilă este foarte importantă. Cel mai bine este să te documentezi despre industria și zona geografică în care te afli și să descoperi care este media salarială în care te încadrezi.
Apoi, deși probabil ai o sumă în minte, este bine să eviți să o menționezi. În schimb, poți adresa întrebări de tipul „Înțeleg că salariul este unul competitiv. Care este intervalul pe care îl aveți în minte pentru acest post disponibil?”.
Asta este tot, acum orice interviu de angajare va fi mai simplu. Nu uita să te pregătești în avans și să exersezi pentru a răspunde cu încredere la întrebările dificile. În acest fel, vei putea să alegi un loc de muncă disponibil care să fie în conformitate cu așteptările tale și să faci o impresie pozitivă în fața angajatorilor.