18 octombrie 2024

Deputata Oteșanu solicită introducerea principiului solidarității pentru pensionarii care au lucrat în condiții de handicap

Prin intermediul unei solicitări adresată Simonei Bucura-Oprescu, ministra Muncii și Solidarității Sociale, Daniela Oteșanu, deputat PSD de Vâlcea și membru în Comisia pentru muncă și protecție socială, a solicitat informații cu privire la introducerea principiului solidarității pe lângă cel al contributivității la pensionarii care au lucrat în condiții de handicap.

Iată textul integral pe care Daniela Oteșanu l-a trimis ministrei Muncii și Solidarității Sociale.

„Introducerea principiului contributivității prin noua Lege a pensiilor din sistemul public nr. 360/2023 reprezintă, cu siguranță, o reușită extraordinară care plasează fiecare pensionar pe nivelul corespunzător contribuțiilor plătite și al vechimii în muncă. În schimb, acest principiu este, în opinia mea, insuficient în cazul pensionarilor care au lucrat în condiții de handicap, unde, prin natura capacității lor de muncă, stagiile de cotizare sunt mult mai scurte decât în comparație cu celelalte categorii de contribuabili. Ca atare, în opinia mea, pe lângă principiul contributivității trebuie intervenit și cu principiul solidarității, strict pentru această categorie de persoane care au fost dezavantajate de soartă. Evident că o modificare a Legii nr. 360/2023 trebuie exclusă categoric, pentru că dezavantajele unei astfel de intervenții ar fi cu mult mai mari decât reparația care trebuie adusă persoanelor cu handicap”, a punctat Daniela Oteșanu.

Iată și întrebările pe care le-a adresat deputata Oteșanu:

„Ca atare, vă adresez următoarele întrebări:
1.Care este metoda prin care Guvernul intenționează să compenseze diferența mare dintre pensiile în plată și cele recalculate, în cazul persoanelor care au lucrat în condiții de handicap, astfel încât puterea de cumpărare a acestora să nu fie afectată în viitor, prin neaplicarea mecanismului de indexare din Legea nr. 360/2023?
2.Care este actul normativ adecvat în care se poate opera o modificare pentru introducerea mecanismului de compensare la care m-am referit la întrebarea 1?
Vă mulțumesc. Solicit răspuns în scris”
.

You May Also Like