Instanța de apel în cazul măsurii controlului judiciar, care prevedea suspendarea din funcție pentru 60 de zile a primarului de la Brezoi, Robert Schell, a decis ca acesta să nu fie atins de acest „blocaj”. Concret, pe 9 octombrie 2024, în Camera de Consiliu a Tribunalului Vâlcea – Secția Penală, s-a decis ca măsura controlului judiciar, luată la fond cu câteva zile înainte, să fie anulată, implicit Schell să își reia atribuțiile de primar. Odată cu el, în aceeași cauză, a fost judecată și solicitarea Rodicăi Berbece, directorul economic al primăriei, care fusese și ea „atinsă” de măsura celor 60 de zile de suspendare. Menționăm că instanța nu a judecat fondul cauzei, dosarul mergând mai departe. Judecătorul de drepturi și libertăți a avut de judecat doar măsura controlului judiciar după ce o instanță inferioară o aprobase, în urmă cu câteva zile, la cererea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
Amintim că faptele pentru care Robert Schell și Rodica Berbece sunt cercetați penal, nicidecum trimiși în judecată, cel puțin în acest moment, au avut loc, în majoritatea lor, în perioada 2015 – 2017. În 2021, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea și Direcția Generală Anticorupție (DGA) din IPJ Vâlcea au efectuat mai multe percheziții la domicilii, primărie și sedii de firme. În urmă cu aproximativ o lună, Robert Schell și Rodica Berbece au început să fie urmăriți penal in persona, pentru că, până în acel moment, urmărirea penală se săvârșea in rem (asupra faptei). Odată cu începerea urmăririi penale in persona, Parchetul a cerut și a și obținut, de la prima instanță, măsura controlului judiciar care prevedea, între altele, ca Schell și Berbece să nu intre în primărie. În preambulul deciziei de apel, dar și în decizie explicit, judecătorul face praf cererile Parchetului prin care se cerea suspendarea lui Schell în 2024 pentru fapte petrecute cu ani în urmă. Mai cu seamă că, așa cum specifică și judecătorul, procurorii au cerut control judiciar după ce au efectuat pechezițiile. Aproape două pagini (vezi documentul jos) de texte de lege și date factuale care, efectiv, îi fac de râs pe procurorul de caz și pe polițistul care instrumentează dosarul.
Între această decizie definitivă care și-a făcut de îndată efectele și prima decizie care a aprobat controlul judiciar cerut de Parchet au trecut aproximativ patru zile. Timp în care Schell a fost suspendat în urma hotărârii luate de prima instanță. Ce s-a întâmplat în aceste zile, ce repercusiuni au avut și o să aibă faptele petrecute în această scurtă perioadă, vom vedea într-un articol viitor. Cazul Schell începe să semene cu mult discutatele dosare din perioade de tristă amintire pentru justiția din România. Spre norocul tuturor, chiar și al anchetatorilor, există încă judecători aflați în afara oricărei suspicini și care își fac treaba.
Documentele pe care le publicăm sunt publice. Am ales să protejăm numele judecătorului care a pronunțar decizia, tocmai pentru a nu-i crea acestuia presiuni publice, nedorite de nicio persoană aflată în poziția sa, din motive evidente.