• de asemenea, angajații APAVIL SA au descoperit și doi hoți de apă: în comunele Vlădești și Bujoreni
APAVIL SA, prin Serviciul Control Clienţi, a desfășurat și în luna mai 2024 acțiuni de verificare şi de control în vederea depistării utilizatorilor cu branşamente frauduloase, a utilizatorilor fără contract de furnizare (cu branșamente clandestine), a utilizatorilor cu racorduri de canalizare nedeclarate, a utilizatorilor cu surse proprii de apă necontorizate, dar care evacuează apa uzată în reţeaua publică de canalizare. De asemenea, au fost verificate integritatea sigiliilor la apometrele montate în căminele de branşament şi etanşeitatea legăturilor în vederea eliminării pierderilor din reţea.
În urma acțiunilor de verificare a clienților, desfășurate în perioada 1-31 mai 2024, efectuate în municipiul Râmnicu Vâlcea, în orașul Băbeni, dar și în comunele Vlădești, Dăești și Bujoreni, au fost depistate:
• două racorduri de canalizare fără contracte (Râmnicu Vâlcea);
• două racorduri de canalizare fără contracte și un branșament fără contract (Vlădești);
• două racorduri de canalizare fără contracte (Dăești);
• un branșament fără contract (Bujoreni);
• 38 racorduri de canalizare fără contracte (în orașul Băbeni).
S-a luat măsura recuperării prejudiciului și intrării în legalitate. De asemenea, s-au efectuat trei debranșări pentru neplata facturilor aferente serviciilor furnizate de către societate în municipiul Râmnicu Vâlcea, în orașul Bălcești și în comuna Ștefănești.
Ce riscă vâlcenii care sunt descoperiți că fură apă?
„Atragem atenția consumatorilor că furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare constituie infracțiune în domeniul serviciilor de utilități publice și se pedepsește potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, așa cum este prevăzut în Legea serviciilor comunitare pentru utilități publice (nr. 51/2006, cu modificările și completările ulterioare), art. 46, alin. 1: «Constituie infracțiune în domeniul serviciilor de utilități publice și se pedepsește potrivit Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare, fapta săvârșită cu intenție privind furtul de apă din sistemul de alimentare cu apă». De asemenea, pentru situațiile de consum clandestin, prejudiciul adus societății se stabilește conform Ordinului 29/N/1993 al MLPAT – Ordin pentru aprobarea Normativului – cadru privind contorizarea apei și a a energiei termice la populație, instituții publice și agenți economici. Acțiunile de verificare ale APAVIL SA vor continua în toată aria sa de operare, pentru identificarea branșamentelor frauduloase și clandestine de apă, care conduc la reducerea debitului de apă și diminuează eforturile operatorului de asigurare a serviciilor în condiții optime, fiind afectați astfel toți consumatorii”, au anunțat reprezentanții APAVIL SA.
Unde pot fi sesizate suspiciunile de furt apă din sistemul public?
„Pentru stoparea acestor acțiuni ilegale de furt de apă din sistemul public de alimentare cu apă, rugăm persoanele care sesizează orice situație ce pare suspectă în acest sens să anunțe reprezentanții APAVIL SA la sediul societății din strada Carol I, nr. 3-5, la Dispeceratul Apavil SA, telefon 0350.802.160 sau pe adresa de e-mail control.clienti@apavil.ro”, au mai informat reprezentanții APAVIL SA.