Membrii Comandamentului de Iarnă din cadrul Prefecturii Vâlcea s-au reunit miercuri, 2 noiembrie 2016, în şedinţă pentru a evalua situaţia pregătirilor pentru sezonul rece. Prefectul Radu Renga a dorit să ştie absolut tot ce ţine de deszăpezirea drumurilor naţionale, judeţene şi comunale. El a avut surpriza să afle însă că la această dată Secţia de Drumuri Naţionale Vâlcea nu are încheiat un contract de deszăpezire pentru drumurile naţionale din judeţul nostru şi nu are nici pe stoc material a antiderapant special.
Drumarii, mereu întârziaţi…
Şefa Secţiei Naţionale de Drumuri Vâlcea, Lăcrămioara State, a explicat că unitatea pe care o conduce are pe stop sare, nisip şi motorină în acest moment, însă nu şi material antiderapant special preparat. Asta în condiţiile în care, conform unei hotărâri de la centru dată în 2013, nisipul nu mai poate fi folosit pe drumuri. Toate aceste lucruri se ştiau de luni bune, însă am ajuns deja în luna noiembrie şi încă nu s-a clarificat nimic.
„În acest an, contractul de deszăpezire s-a licitat sub forma unui contract multianual pe 4 ani. Nu este declarat câştigătorul, pentru că, spre surprinderea noastră, anul acesta am avut 10 ofertanţi. S-au depus contestaţii. Se pare că s-a rezolvat contestaţia, dar se aşteaptă decizia judecătorilor. Până pe 15 noiembrie se va declara un câştigător şi sperăm să avem şi utilajele în cele 12 baze şi puncte de sprijin pe care le avem la nivelul judeţului Vâlcea. Ca şi stocuri, la această dată, avem 2300 de tone de sare, 2400 tone de nisip şi 24,8 tone de motorină. Necesarul de sare pentru iarna 2016-2017 ar fi de 7200 de tone de sare. Din 2013, noi nu trebuia să mai acţionăm cu nisip pe drumurile naţionale. Totuşi, 2013, 2014, 2015, s-a luat hotărârea de către Compania Naţională, cu aprobarea Ministerului, să folosim nisip. Aşteptăm să vedem dacă şi anul acesta vom folosi nisip. În condiţii scăzute de temperatură, înlocuim nisipul cu un produs ecologic sau clorură de calciu. Nu le avem pe stoc la această oră. Sunt 495 kilometri de drumuri naţionale pe raza judeţului Vâlcea” – a spus Lăcrămioara State.
RAJDP şi CJ s-au pregătit pentru iarnă…
Cât priveşte drumurile judeţene, atât preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, cât şi şeful RAJDP Vâlcea, Nicolae Vălimăreanu, au dat asigurări că totul este în regulă şi nu vor avea probleme în această iarnă.
„S-au luat toate măsurile necesare în primul rând pentru asigurarea resurselor financiare. Avem 60 de utilaje pregătite, din care aproximativ 20 % sunt reparate, revizuite, celelalte încă mai sunt pe şantiere, la lucrări în execuţie. La nevoie, în cazuri extreme, căderi masive de zăpadă, RAJDP a încheiat 9 convenţii, cu alte 9 firme, pentru a suplimenta cu 23 de utilaje, dacă este nevoie, la cerere. Sunt 9 baze de deszăpezire, 2 puncte de sprijin dotate corespunzător. Stocul de nisip, în momentul de faţă este destul de mic, dar nu e o problemă, avem în jur de 1500 m.c. sare, avem un contract pentru 500 tone cu Întreprinderea Minieră, iar la cerere se poate lua în fiecare zi. Personalul instruit, pregătit” – a spus directorul RAJDP Vâlcea, Nicolae Vălimăreanu.
Prefectul „Iar va spune presa că autorităţile sunt tot timpul prinse nepregătite”
Prefectul de Vâlcea, Radu Renga, a declarat că va întocmi un raport cu întreaga situaţie şi îl va trimite către Ministerul de Interne: „Vreau să informez şi Ministerul de Interne şi departamentul pentru Situaţii de Urgenţă că la ora asta nu avem material antiderapant. Dacă în ceea ce priveşte contractul sunt convins că o s-o rezolvăm, ce facem cu stocurile? Dacă nu avem stocuri de material antiderapant este o problemă. Trebuie să vedem care este soluţia. Cei de la Compania Naţională au spus că nu se poate folosi nisip, au spus şi ce trebuie folosit, dar noi nu avem pe stoc acel material antiderapant. Repet, eu voi informa Ministerul. Pentru că dacă rămânem în stadiul acesta, sigur vom avea situaţii de urgenţă la prima zăpadă. Iar va spune presa că autorităţile sunt tot timpul prinse nepregătite. Mă enervează numai ideea că vom fi prinşi nepregătiţi”.