4 ianuarie 2025

Lovitura de stațiune a eșuat! PSD – USR au atacat ilegal bugetul local din Călimănești

Finalul anului 2024 a fost marcat de scandalul din Consiliul Local Călimănești. După cum se știe, Călimănești – Căciulata este motor turistic al județului Vâlcea. Dacă tot ne place să ne mândrim cu Vâlcea ca fiind un județ turistic, e necesar să amintim că jumătate din turiștii care vin în județ, vin la Călimănești. Stațiunea vâlceană nu e doar campioană județeană, ci e pe podium aproape de fiecare dată în clasamentele pentru turism balnear. Ba chiar și în clasamentele turismului general din România, în alte luni decât cele de vară când, evident, litoralul are întâietate. Culmea a fost atinsă în octombrie 2024, când, stațiunea vâlceană s-a clasat prima în topul turismului național cu peste 34.000 de turiști, pe locul doi fiind Sinaia cu puțin peste 26.000 (detalii AICI). Așadar, principalul vector al orașului Călimănești, turismul, merge de duduie, dar în sens real, nu la figurat, așa cum este de obicei folosită expresia.

Pesediștii și useriștii nu știu Codul Administrativ

Alegerile din 2024 au împărțit Consiliul Local de la Călimănești astfel: șase mandate PNL, șase PSD, doi USR și unul AUR. Primarul Florinel Constantinescu (PNL) a recâștigat pentru a patra oară mandatul. Pentru formarea unei majorități este nevoie de opt consilieri, iar administrația Constantinescu pare că a convins doar șapte (liberalii și consilierul AUR, Romeo Vlad). Ultima ședință de consiliu din 2024, cu două zile înainte de Crăciun, a relevat o majoritate PSD – USR care a și început să ia decizii toxice. Tema conflictului a fost bugetul local la care pesediștii și useriștii au vrut să aducă amendamente. Conform Codului Administrativ, pe care, evident, pesediștii și useriștii nu-l cunosc, amendamente la buget se pot depune doar în scris, în timpul consultărilor publice. Or, la consultări, nu s-a pus problema de așa ceva. Ședința de consiliu este precedată de ședința de comisii. Nici măcar acolo, pesediștii și useriștii nu au scos niciun sunet despre amendamente, ba chiar au avizat favorabil bugetul propus de primarul Florinel Constantinescu. Abia în plenul ședinței s-au trezit vorbind și votând fără să respecte Codul Administrativ. Deși li s-a spus că nu mai sunt posibile amendamente la buget, întrucât acesta a trecut de consultare publică, a trecut de comisii, a trecut în general de orice formă de dezbatere, cei șase pesediști și cei doi useriști și-au creat propria imagine asupra legii și au amendat bugetul. Constatând flagranta încălcare a legii, secretarul general al Primăriei Simina Nistor nu a contrasemnat pentru legalitate hotărârea din 23 decembrie 2024.

Pesedistul Iacovete și-a ajutat firmele și prietenii, în dauna orașului

În fapt, ce modificări a vrut să facă majoritatea toxică PSD – USR la Călimănești? În principal, să-și ajute sponsorii și clienții, dar și să-l „deposedeze” pe Florinel Constantinescu de banii necesari la proiectele de cofinanțare. După cum se știe, liderul PSD Călimănești este controversatul inginer silvic Mihai Iacovete, de numele căruia sunt legate mai multe scandaluri cu iz penal. Iacovete, prin firmele pe care le controlează direct și indirect se ocupă cu exploatări forestiere. Deci, cară lemne pe drumurile din Călimănești. Pentru această activitate, primăria are o taxă care, în prezent, se calculează la metru cub. Iacovete o dorea calculată la fel ca transportul de piatră, la zi. Argument aparent echitabil, dar în realitate extrem de pervers, pentru că nu se cară piatră în același ritm cu lemnele. Exploatarea și transportul masei lemnelor se fac mult mai des decât în cazul pietrelor, de mai multe ori pe zi, deci calculul la metru cub este, evident, corect. Numai că Iacovete voia să plătească el mai puțin și, odată cu el, toți exploatatorii pe care îi controlează. Interesul personal și de grup era evident. Consilierii PSD i-au votat amendamentul, mai puțin Ilie Amuzan, om realist și experimentat, care a fost primar opt ani la Călimănești și a spus în ședință că știe ce înseamnă drumuri distruse din cauza traficului de lemne. În mod suspect, pe Iacovete l-au ajutat consilierii USR, Claudiu Dragomir și Dragoș Popescu. Fără votul lui Amuzan, propunerea lui Iacovete nu a putut fi votată.

Teoretic, ajutor. Practic, populism, demagogie și fățărnicie

În schimb, au fost votate alte amendamente. Le trecem în revistă și le explicăm pentru că, deși nu și-au făcut efectul, fiind votate ilegal, confirmă un mod de gândire aproape infracțional în care ar fi condus Călimăneștiul, dacă această majoritate ar pune mâna pe oraș. Pesediștii au propus ca taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclator stradal să se diminueze. La această propunere a spus da inclusiv Florinel Constantinescu, doar că decizia trebuie luată conform Codului Administratriv, după consultări publice, nu după ureche cum s-a luat pe 23 decembrie.

Altă propunere a grupului PSD, susținută orbește de USR, a fost reducerea taxei de stațiune de la 2% la 1%, aceasta calculându-se la prețul cazării. Există operatori în turism care o deduc din prețul final al cazării, iar alții o plătesc fără să o introducă în preț. Amintim că, în prezent, pentru Călimănești sunt semnate contracte pe fonduri europene în valoare de 80 de milioane de euro. Și se pregătesc alte zeci de milioane. Proiectele europene au cotă de cofinanțare, adică administrația trebuie să vină cu o parte din bani. Aici a vrut să lovească alianța toxică PSD – USR, încercând să-l blocheze pe Constantinescu să realizeze proiectele pe fonduri europene. Metoda e simplă: îl blochezi pe primar și, peste patru ani, vii și spui că a făcut… nimic, după care ceri votul popular. Numai că, timp de patru ani, localitatea stagnează din cauza unei asemenea atitudini inconștiente. Și oarecum infracționale! Taxa de stațiune ajută indirect la realizarea unor proiecte europene vitate pentru oraș.

Un alt amendament pe care PSD și USR voiau să-l treacă fără respectarea Codului Administrativ a fost creșterea bonificației pentru plata anticipată a impozitului pe clădiri la persoane juridice de la 2% la 5%. Teoretic, măsură e gândită să ajute societățile comerciale să-și plătească impozitul. Practic, era tot o presiune făcută pe bugetul local pentru a-l „stoarce” de fondurile necesare cofinanțării proiectelor europene.

Useriștii și-au revenit în ajun de An Nou. Altfel, se ajungea la instanță

Cele trei amendamente (reducerea taxei de stațiune, mărirea bonificației pentru plata impozitelor și scăderea taxei pentru transport lemne) au trecut cu opt voturi pentru și șapte împotrivă. Numai că, așa cum am explicat mai sus, amendamentele nu au respectat Codul Administrativ și secretarul general Simina Nistor nu a semnat pentru legalitate. Consiliul Local a fost convocat să repare ce a stricat între Crăciun și Revelion. La prima ședință, reprezentații PSD și USR nu s-au prezentat. La a doua, au venit, dar nu au mai votat la comun. PSD și-a mai făcut o dată damblaua și a votat tot așa, chiar dacă social-democraților li s-a explicat că nu respectă Codul Administrativ. Useriștii, în schimb, au decis în ultimul moment să respecte legea și au respins cele trei amendamente ilegale. Ce se întâmpla dacă useriștii nu își reveneau? Hotărârea era atacată în contencios administrativ și 100% era anulată de instanță. Dar asta însemna un lung șir de războaie pornit în instanțe și numai asta lipsește acum, la Călimănești, pe fondul conflictului dintre o parte a consiliului și primar.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like