Comuna Galicea este recunoscută la nivel național pentru logevitatea oamenilor care locuiesc aici. În prezent, în frumoasa localitate de pe malul stâng al râului Olt trăiesc mai multe persoane care au depășit vârsta de o sută de ani. Decanul de vârstă este veteranul de război Ilie Ciocan, născut pe 10 iunie 1913. Vezi AICI detalii despre povestea de viață senzațională a celui mai vârstnic om din România și din Europa, la nivelul anului 2024.
Dacă noi am putea să dăm un sfat oamenilor care locuiesc în mari orașe din România (București, Craiova, Sibiu… și altele) le-am spune doar atât: cumpărați-vă case și terenuri la Galicea, în județul Vâlcea. Este destul de probabil să aveți o viață lungă și liniștită în această localitate.
Ei bine, pe lângă această promovare uriașă dată de faima numărului mare de locuitori care depășesc vârste de 90, 100 și, iată, chiar 111 ani, comuna Galicea știe să își conserve și promoveze identitatea culturală, lăsată de înaintași.
Cu sprijinul Primăriei Galicea, în localitate prinde contur un mic, dar ambițios proiect de constituire a unui muzeu local. Chiar la începutul lunii decembrie, patrimoniul comunei Galicea s-a îmbogățit cu noi obiecte tradiționale, de mare valoare cultural-identitară pentru localitate. Primarul Florin Mărăcine a dezvăluit că acestea au fost donate de către o localnică, Elisabeta Vicuța Udrea, căreia i-a adresat mulțumiri.
„Ne-am îmbogățit colecția cu obiecte tradiționale cusute manual prin donația doamnei Udrea Elisabeta Vicuța, galiceancă de-a noastră, căreia îi mulțumim din suflet. Obiectele donate sunt: un macat din lână, țesut la război; un covor cusut pe itamină; o față de masă cusută pe itamină; patru prosoape cusute manual; un tablou cusut manual; o troacă din lemn. Obiectele sunt create de doamna Elisabeta Udrea în perioada anilor 1965-1970. Îi mulțumim!”, a precizat Alexandru Florin Mărăcine, primarul comunei Galicea.