Prin intermediul unui comunicat de presă, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, atage atenția asupra posibilității mari ca prețurile gazelor naturale să crească în viitor, într-un ritm mai mare decât s-a estimat până acum. Citiți mai jos, preluat din comunicatul de presă la care am făcut referire, care sunt motivele pe care Dumitru Chisăliță le consideră „responsabile” pentru aceste creșteri rapide de prețuri.
„Prețurile gazelor naturale în viitor vor fi în funcție de cererea și oferta de pe piața de gaze, de restricțile reglementative adresate formelor de energie emitente de CO2, dar și de reglementările privind emisiile de metan, fiscalitatea energetică, taxarea directă sau indirectă a gazelor, obligațiile colaterale impuse actorilor din industria de gaze. La nivel global, mai mult de 50 de proiecte de GNL se pregătesc să umple decalajul dintre cerere și ofertă, care se estimează că va ajunge la aproximativ 500 până la 870 mil MWh în 2040. Decalajul va fi probabil completat de proiecte GNL cu costuri economice sub 30 Euro/MWh, în mare parte din America de Nord. Având în vedere modul în care se așteaptă să se dezvolte traiectoria cererii de GNL până în anul 2050, fereastra 2030 ar putea fi ultima oportunitate pentru producția de gaze și dezvoltarea de noi proiecte GNL”.
„EIA a prezentat în anul 2023 previziunile pentru piața energetică asiatică, ca parte a Perspectivelor energetice internaționale. Se desprind o serie de scenarii care ar putea remodela în mod dramatic mixul de resurse energetice din Asia, prețurile gazelor naturale fiind așteptate să fie considerabile în ecuație, deoarece resursele cu emisii reduse de carbon concurează pentru a înlocui cărbunele. În scenariile în care prețurile gazelor naturale sunt scăzute și costurile de capital regenerabile sunt ridicate sau aproape de punctul de mijloc al gamei de rezultate modelate de EIA, gazele naturale ar putea depăși cărbunele și sursele regenerabile în sectorul de producere a energiei electrice din China până în 2050. În cadrul scenariului de preț scăzut al gazelor naturale, prețurile livrate către China ar ajunge la 27 Euro/MWh până în 2050, în timp ce cazul de referință al agenției se prevede că prețurile vor crește la 43,8 Euro/MWh”.
„Dacă prețul mediu pe burse din Europa se așteaptă să atingă valori de 50-60 Euro/MWh, prețul la consumatorul final se așteaptă să atingă valori mult mai mari. Tarifele de transport, distribuție, înmagazinare vor crește în viitor, la fel fiscalitatea, impozitarea resurselor fosile, taxele de mediu, costurile cu reducerea emisiilor de metan etc., ceea ce face ca prețul la consumatorul final să ajungă la un nivel de cca 120 euro/MWh”.