După o viață la lumina lumânării, ciobanii care își duc verile în Munții Căpățânii, în comuna Vaideeni din județul Vâlcea, au energie electrică la stâne. Totul a fost posibil grație unui proiect ce își propune să le facă viața mai ușoară oamenilor care îşi trăiesc mare parte din viață la înălțime, în codrii munților. Mai ales că păstoritul riscă să dispară din cauza condițiilor grele de trai. Cu bani strânși din donații, o asociație a instalat panouri solare pe stâne și oamenii pot aprinde becul acum și la peste 1.800 de metri altitudine.
Primarul comunei Vaideeni, Daniel Achim Bălută, spune că stânele vor mai face parte și din alte proiecte importante, ciobanii urmând a fi ajutați să-și proceseze și comercializeze produsele tradiționale. În acest fel, edilul – șef speră să dezvolte comuna și pe latură turistică.
„Iată că după mii de ani în care singura lumină a fost focul din vatră, acuma se pot bucura de condiţii optime de trai în aceste stâni. Avem toate stânele funcţionale pe teritoriul nostru. 13 stâni care sunt funcționale. Interesul nostru este să dezvoltăm aceste stâne şi, de asemenea, latura turistică, alături de ele. Unul dintre obiective este amenajarea unor spaţii de procesare a produselor tradiţionale, în special a brânzei <telemea>” – a declarat Daniel Achim Băluţa, primarul comunei Vaideeni.
Comuna Vaideeni, cu o populaţie de aproximativ 3000 de oameni, este situată în nord-vestul judeţului Vâlcea, la poalele Munţilor Căpăţânii, Oltenia.