Schimbare importantă la nivelul ţării. Guvernul României a decis să facă reclasificarea oraşelor şi municipiilor în 7 categorii în funcţie de statutul administrativ, poziţia geografică, nivelul de dotare, valenţele de natură culturală şi ecologică. De asemenea, şi comunele vor fi încadrate în 2 categorii. Ca şi consecinţă, la 6 luni de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial, modul de calcul al impozitelor pe clădiri va fi modificat.
Astfel, Râmnicu Vâlcea, capitală de judeţ, va fi încadrat la categorie o categorie secundară de municipii. Pentru că nivelul de dezvoltare este destul de scăzut, iar municipiul nostru nu are acces la o autostradă, Râmnicu Vâlcea a fost încadrat ca municipiu pol regional secundar. Dar totuşi îndeplineşte următoarele condiţii: este reşedinţă de judeţ cu importanţă regională, are sedii de instituţii de interes judeţean şi suprajudeţean, centre culturale şi/sau universitare importante, are o populaţie de peste 100.000 locuitori şi peste 300.000 în aria funcţională, precum şi altele.
Municipiul Râmnicu Vâlcea va fi prins în această reclasificare cu localităţile componente Aranghel, Căzăneşti, Copăcelu, Dealul Malului, Poenari, Priba, Râureni, Stolniceni şi Troian, dar şi cu satele aparţinătoare Goranu, Feţeni, Lespezi, Săliştea.
Ei bine, o altă categorie este de oraşe poli judeţeni secundari cu rol de echilibru la nivelul judeţului, care are o populaţie de peste 20.000 de locuitori, sedii de instituţii cu rol de servire zonală, unitate postliceală, instituţii culturale de importanţă locală. Aici se încadrează municipiul Drăgăşani cu localităţile componente Valea Caselor, Zărneni, Zlătărei.
La categoria oraşe centre urbane cu rol zonal sau oraşe cu rol de servire teritorial la nivel subjudeţean, care au sedii de instituţii cu rol de servire la scară locală, DN, DJ, acces la magistrală, un liceu sau grup şcolar, instituţii de importanţă locală etc. se încadrează următoarele oraşe din judeţul Vâlcea:
– Brezoi cu satele Călineşti, Corbu, Drăgăneşti, Golotreni, Păscoaia, Proieni, Valea lui Stan şi Văratica.
– Bălceşti cu satele Beneşti, Chirculeşti, Cârlogani, Goruneşti, Irimeşti, Otetelişu, Preoteşti, Satu Poieni
– Horezu cu satele Ifrimeşti, Rîmeşti, Romanii de Jos, Romanii de Sus, Tănăseşti şi Urşani.
Important de ştiut este că şefii administraţiilor publice locale vor fi nevoiţi să respecte anumiți indicatori, dar Guvernul le va lăsa timp până la finele anului 2025 să atingă aceste limite. Dacă însă până la 31 decembrie 2025 comunele nu respectă dotările necesare, acestea vor fi unificate administrativ, începând cu 1 ianuarie 2026, cu alte comune învecinate.
Mai mult, legea actuală stabileşte şi o ierarhie a localităţilor urbane şi rurale pe 6 ranguri: 4 urbane şi 2 rurale, dar, în opinia Guvernului, această ierarhie induce confuzie, deoarece în mediul urban se referă la unităţi administrative teritoriale de bază, iar în mediul rural face referire la localităţi (sate).
Foto: Primaria Ramnicu Valcea/Paul Balanca