Criza de forță de muncă este tot mai acută în județul Vâlcea! Mulți patroni se află efectiv în situația de a nu avea pe cine să angajeze pentru a-și putea dezvolta afacerile. Chiar și unele instituții de stat se confruntă cu probleme în ceea ce privește atragerea de personal.
Informația care circulă neoficil prin rândul angajatorilor, dar și al potențialilor angajați este următoarea: cine oferă 5.000 de lei salariu net (sau mai mult), găsește oameni pentru a-i angaja; cine nu dă atât (sau măcar 4.000 – 4.500 de lei net)… cam rămâne cu buza umflată. Țineți minte aceste valori (neoficiale, repetăm!), venite dintr-un fel de mercurial al pieții muncii vâlcene, și confruntați-le, dacă este cazul, cu alte informații (cât de cât credibile) pe care le aveți despre prețul forței de muncă la nivelul anului 2024.
Revenind la Bursa locurilor de muncă desfășurată vineri dimineața în Râmnicu Vâlcea, trebuie spus că aceasta a fost organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vâlcea, în colaborare cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Vâlcea.
„Scopul principal al acestui eveniment este de a facilita interacțiunea dintre angajatori și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, contribuind astfel la creșterea ratei de angajare în județul Vâlcea și oferind soluții concrete pentru combaterea șomajului. La eveniment au participat 26 de angajatori din diverse sectoare de activitate precum construcții, horeca, sănătate, industria cărnii, care și-au prezentat ofertele de angajare, punând la dispoziția participanților o gamă variată de peste 290 de locuri de muncă. Evenimentul a fost o oportunitate deosebită, atât pentru absolvenții proaspeți, cât și pentru studenții care doresc să-și înceapă cariera sau să dobândească experiență practică şi s-a bucurat de un interes crescut, oferind un cadru ideal pentru dialogul direct între cei care oferă locuri de muncă și cei care le caută”, au anunțat organizatorii.
CONCLUZIA NOASTRĂ: La evenimentul de vineri s-au prezentat, în căutare de joburi, în majoritate, persoane trecute de prima tinerețe (aveau peste 40-50 de ani), care nici nu au dorit să audă de joburi în care salariile erau sub 3.000 de lei net/lună. Puținele joburi în care salariile potențial oferite au fost de peste 5.000 de lei net/lună au avut căutare. O pată de „culoare” a fost adusă de reprezentanții Centrului Militar Județean (CMJ) Vâlcea, care au prezentat ofertele de angajare pe care Armata Română le are disponibile în prezent.