Situație de criză în comuna Mateești, județul Vâlcea. Circa 900 de familii au rămas fără apă potabilă de mai bine de două săptămâni. Asta pentru că administrația publică locală are datorii foarte mari către o comună vecină, acolo unde gospodăriile sunt racordate la rețeaua de apă potabilă. Sigur, mai este o foarte mare problemă, aceea fiind că foarte mulți localnici din Mateești s-au racordat ilegal la rețea, consumul este înregistrat la pierderi, iar consturile sunt destul de mari.
În cadrul ședinței Consiliului Județean Vâlcea, consilierul Victor Stănculescu a solicitat ca Primăriei Mateești să-i fie alocată măcar o parte din suma datorată, astfel încât să se deblocheze situația, iar oamenii să primească apă potabilă.
„În județul Vâlcea avem în aceste momente o comună în care peste 900 de familii se confruntă cu o situație de criză, care nu poate fi gestionată nici azi, nici mâine și nici în perioada următoare. Mă refer la Mateești. Peste 900 de familii în momentul de față nu au apă potabilă și nu au nicio sursă de apă reală de unde să poată să-și ducă traiul zilnic, nici pentru animale și nici pentru ei ca persoane. Problema e în felul următor: în Mateești când s-a făcut această investiție cu privire la apă, s-au creat 4 puțuri care niciodată nu au funcționat. Ca urmare, Mateești ia apă din Alunu. Facturile neachitate, și nu este o sumă mare aceea de 52.000 lei, au făcut ca Alunu să sisteze apa potabilă către Mateești. Sunt două săptămâni de când cetățenii comunei Mateești nu au apă potabilă. Vreau să întreb dacă puteam să îndreptăm către Mateești măcar jumătate din sumă și să achite jumătate din factură, pentru a achita datoria. Nu există altă soluție în momentul de față” – a susținut consilierul județean Victor Stănculescu.
Din păcate, alesul județean a fost refuzat elegant, iar oamenii din Mateești stau în continuare fără apă potabilă. În schimb, președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, a propus să aibă o întâlnire cu primarii din Alunu și Mateești pentru a încerca să găsească o altă soluție.