Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au prezentat marți, 16 iulie 2024, informații referitoare la evoluția lucrărilor care au condus la închiderea totală a circulației pe Valea Oltului (în zona comunei Boița din județul Sibiu), zilnic, în intervalul orar 06.00 – 20.00. Două dintre echipele de muncitori au finalizat tronsoanele alocate inițial și anume drumul tehnologic spre capetele tunelului Boița. Acestea vor începe execuția rețelei de drumuri secundare de acces spre punctele de realizare a geoforajelor.
Principala noutate este aceea că, pe tronsoanele în care se lucrează ziua, din cauza reliefului foarte accidentat, există posibilitatea ca stânci, bolovani și materiale lemnoase să se prăbușească noaptea pe șosea (atunci când circulația rutieră este deschisă). Dacă se vor întâmpla astfel de situații, circulația rutieră va fi restricționată (temporar) și pe timpul nopții, până la îndepărtatea obstacolelor de pe partea carosabilă.
Marți, 16 iulie 2024, o echipă tehnică a CNAIR a inspectat zona în care se desfășoară defrișările pe Valea Oltului. După verificarea fiecărui punct de lucru, specialiștii CNAIR au instructat antreprenorul să ia următoarele măsuri:
• aducerea în zonă a unor echipe de alpiniști specializați care să îndepărteze de pe versant materialele rezultate din defrișări și din amenajarea drumurilor de acces;
• menținerea continuității zonelor naturale care preiau apele de pe versant (torenți), în cazul în care plouă;
• curățarea podețelor care subtraversează DN 7 pentru asigurarea debitelor;
• asigurarea prezenței, în intervalul orar 20.00 – 06.00, a unor echipe de siguranța circulației pe sectorul pe care se lucrează. Aceste echipe vor decide rapid închiderea totală a circulației în cazul în care apar situații periculoase și vor curăța partea carosabilă în cel mai scurt timp posibil.
Reprezentanții firmei din Turcia, certați de inspectorii CNAIR
„I s-a atras din nou atenția antreprenorului turc care are în posesie amplasamentul pe care se desfășoară lucrările că are responsabilitatea să ia toate măsurile care se impun pentru a evita orice situație de risc. Ca urmare a operațiunilor de defrișare în care sunt implicate și utilaje grele, se menține ridicat riscul de cădere pe carosabil a arborilor, rocilor și maselor de pământ. Pe măsură ce acestea ajung pe zona drumului, echipele antreprenorului degajează carosabilul pentru a putea deschide rapid circulația atât în perioada celor două ferestre de timp programate în timpul zilei (07.30 – 8.00 și 16.30 – 17.00), cât și la ora 20.00 (când se suspendă lucrările pe ziua respectivă)”, au informat, marți seara, reprezentanții CNAIR.