Fac parte din familii cât de cât înstărite din județul nostru, unii fiind copiii unor oameni de afaceri. Cu toate acestea, s-au implicat în trafic de droguri, substanțe pe care se pare că le și consumă. Este vorba despre trei adolescenți din Râmnicu Vâlcea, elevi ai unor licee de renume, care au intrat în atenția procurorilor DIICOT Vâlcea și ai polițiștilor de la SCCO Vâlcea după ce au comandat de pe Internet sute de pastile de ecstasy/MDMA. Doi intre ei au fost, recent, trimiși în judecată sub acuzația de trafic internațional și intern de droguri, iar unul a scăpat deocamdată ca prin urechile acului.
La începutul anului 2019, părinții unui adolescent din Râmnicu Vâlcea s-au prezentat la sediul DIICOT Vâlcea după ce au găsit în poștă un plic pe numele fiului lor în care se aflau 100 de comprimate “de formă paralelipipedică ce poartă inscripțiile PLATA și PLOMO ce par a fi droguri de mare risc (ecstasy)”. Plicul a ajuns în municipiu în data de 28 ianurie 2019, iar în cutia poștală a fost livrat în data de 6 februarie 2019, având lipit pe el un autocolant al poștei olandeze. Următorul pas al procurorilor a fost acela de a trimite pastilele la Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul I.G.P.R. în vederea expertizării, venind ulterior confirmarea că este vorba de droguri.
Ca urmare, anchetatorii au dat startul cercetării, descoperind că, în realitate, drogurile au fost comandate de pe un site din Olanda de alți doi adolescenți, colegi cu băiatul care a primit plicul. Acesta din urmă și-a dat acceptul să fie destinatarul plicului în schimbul a 250 de lei și 5 pastile sau doar a sumei de 500 de lei. “Având în vedere cantitatea relativ mare a numărului de comprimate identificate în interiorul coletului tip scrisoare pus la dispoziție (100 comprimate reprezintă o cantitate ce depășește cu mult idea consumului propriu), valoarea acestora pe piața neagră a drogurilor 3-4 euro en-gross/comprimat (totalizând aproximativ 3-400 euro) și respectiv 15 euro/comprimat en-detail (totalizând aproximativ 1.500 euro) care este mult peste posibilitățile financiare ale unui elev de clasa a X-a aflat în îngrijirea părinților, s-a desprins indiciul că există o persoană necunoscută (sau mai multe) ca beneficiară a acestui colet “ – se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT Vâlcea.
Trei urmăriți penal, dar doar doi trimiși în judecată
Mergând pe fir, oamenii legii au reușit să dea de urma tinerilor care au plasat comanda de droguri pe site-ul din Olanda, adolescenții fiind ridicați de mascați chiar de la școală. În urma audierilor celor implicați, dar și martorilor, procurorii au început urmărirea penală împotriva a trei tineri: R.D.S., D.C.A. și B.A. Mai mult decât atât, anchetatorii au aflat că nu era prima comandă pe care aceștia o plasau, ei mai făcând o comandă de 200 de pastile de extasy, drogurile neajungând însă la destinatar din nu se știe ce motive. Doi dintre adolescenți, R.D.S. și D.C.A., au fost trimiși în judecată pe rolul Tribunalului Vâlcea, fiind acuzați de trafic internațional și intern de droguri. În cazul celui de-al treilea tânăr, B.A., procurorii au concluzionat că el nu a fost implicat în lansarea celei de-a doua comenzi, ci doar în prima, care nu s-a concretizat.
În concluzie, iată ce au decis procurorii de caz (extras din rechizitoriu):
“În virtutea acestor considerente, constatând că au fost respectate dispoziţiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă şi că există probele necesare şi legal administrate pentru dovedirea vinovăției inculpaților minori. În temeiul prevederilor art.327 lit.a C.pr.pen. (pentru pct.1 și 2), ale art. art.315 alin.1 lit.b și alin.2 lit.b C.pr.pen. raportat la art.16 alin.1 lit. b C.pr.pen. (pentru pct.3 și 4) și ale art.63 alin.1 C.pr.pen. raportat la art.46 alin.1 C.pr.pen. (pentru pct.5), DISPUN:
1. Trimiterea în judecată a inculpatului minor R.D.S. pentru săvârşirea în concurs real a două infracțiuni de trafic internațional și intern de droguri de mare risc aflate în concurs formal prev. și ped. de art.3 alin.2 și art.2 alin.2 din Legea nr.143/2000 modificată cu aplicarea art.38 alin.2 C.pen. și art.113 alin.3 C.pen. (cu referire la cantitatea de 100 de comprimate cu logo Plata o Plomo care conțin substanța 3,4-methylenedioxymetamfetamine MDMA) și de art.3 alin.2 și art.2 alin.2 din Legea nr.143/2000 modificată cu aplicarea art.38 alin.2 C.pen. și art.113 alin.3 C.pen. (cu referire la cantitatea de 41 de comprimate cu logo Dodge care conțin MDMA), ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.pen.
2. Trimiterea în judecată a inculpatului minor D.C.A. pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic internațional și intern de droguri de mare risc aflate în concurs formal prev. și ped. de art.3 alin.2 și art.2 alin.2 din Legea nr.143/2000 modificată cu aplicarea art. 38 alin.2 C.pen. și art.113 alin.3 C.pen. (cu referire la cantitatea de 41 de comprimate cu logo Dodge care conțin MDMA), cu reținerea art.15 din Legea nr.143/2000 republicată.
3. Clasarea cauzei penale privind pe suspectul minor B.A. cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic internațional și intern de droguri de mare risc aflate în concurs formal prev. și ped. de art.3 alin.2 și art.2 alin.2 din Legea nr.143/2000 modificată cu aplicarea art.38 alin.2 C.pen. și art.113 alin.3 C.pen. (cu referire la cantitatea de 100 de comprimate cu logo Plata o Plomo care conțin substanța 3,4-methylenedioxymetamfetamine MDMA)”.
Pericolul de pe Internet
Așa cum spuneam, minorii acuzați de trafic internațional și intern de droguri au comandat substanțele interzise de pe un site din Olanda, folosind-se de o rețea de tip Dark Net care poate fi accesată cu sofware specific, rețea ce folosește protocoale de comunicații și porturi non-standard. Un site pe care adolescenții l-au accesat simplu, de pe smartphone-uri. De asemenea, pentru că pe acel site nu se plătește decât cu bani virtuali, moinorii și-au achiziționat și Bitcoin și astfel au făcut tranzacția.
“Informațiile existente la nivelul S.C.C.O. Vâlcea au evidențiat o practică tot mai des întâlnită de procurare a drogurilor prin intermediul Dark Net, care funcționează ca o piață online unde se întâlnesc cererea și oferta, pe lângă droguri comercializându-se chiar și arme de foc. Dark Net-ul este cunoscut în rândul mediilor infracționale ca o alternativă de comunicare fără a exista riscul supravegherii comunicațiilor de către organele competente, neputându-se releva probe nici ulterior deoarece metoda prin protocoalele de funcționare a Internetului nu lasă urme pe stația sau dispozitivul de lucru. Serviciile sau bunurile achiziționate prin intermediul Dark Net sunt achitate cu monedă virtuală – criptomonedă, raționamentul unei astfel de tranzacții asigurând confidențialitatea datelor celor două părți implicate (vânzător și cumpărător)” – mai precizează DIICOT Vâlcea, în rechizitoriul cauzei.