Bancnote false plasate pe piaţă în mai multe judeţe din România, printre care se află şi judeţul Vâlcea. Procurorii DIICOT au descoperit că, încă de anul trecut, mai mulţi vânzători de bună credinţă din municipiul Râmnicu Vâlcea au fost înşelaţi de o grupare infracţională constituită în Hunedoara. Suspecţii îşi contactau victimele online, vizând în special anunţuri de vânzare a diferitor bunuri electronice, în special telefoane mobile, şi plăteau cu bancnote de 50 de euro false.
Azi, 11 iunie 2020, gruparea infracţională a fost destructurată de procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara, ei organizând 12 percheziții domiciliare. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi duse, în vederea audierii, un număr de 10 persoane.
„În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza județului Hunedoara s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat specializat în plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin iniţierea de relaţii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în special prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care postează anunţuri pe site-uri de profil.
Cercetările efectuate au evidenţiat faptul că membrii grupului infracțional organizat erau din municipiul Petroșani, însă aceștia au acționat în alte zone decât cea de domiciliu, respectiv în orașe unde puterea de cumpărare este superioară celei din Valea Jiului și unde recunoașterea lor de către persoanele vătămate să fie îngreunată. Astfel, în cursul anilor 2019-2020, membrii grupului infracţional au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 Euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă de pe raza localităților Timișoara, Arad, Oradea, Marghita, Oțelu Roșu, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Hațeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi.
Activitatea infracțională a grupării era organizată pe două paliere, în sistem piramidal, sub coordonarea liderului care avea rolul procurării şi aprovizionării grupării cu bancnote contrafăcute, prin prisma conexiunilor avute cu o grupare de falsificatori din Italia.
Pe palierul de execuție îşi desfăşurau activitatea 3 persoane cu rolul de a iniţia contacte cu diferite persoane de pe platforme de achiziții on-line, cu anunţuri de vânzare a diferitor bunuri electronice, în special telefoane mobile, şi de a plasa astfel pe piaţă bancnotele falsificate.
La gruparea infracțională organizată au aderat treptat și alți membri care au primit valută contrafăcută de la membrii grupării şi au procedat la plasarea acesteia pe piață în aceeași modalitate” – se arată în comunicatul DIICOT.