Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) filiala Vâlcea a devenit subiectul unor aprige discuții pe rețelele de socializare. Câteva publicații au atras atenția asupra escrocheriei cu legea în mână care se practică la UZPR Vâlcea, probabil și prin alte județe, și care e posibilă din cauza legii în virtutea căreia funcționează. Problema principală ține de legislația care prevede că poți primi 50% la pensia pe care o ai dacă ești membru al UZPR și ți se recunoaște calitatea de jurnalist printr-un dosar de presă. Mai concret, dacă ai trimis din când în când articole la un ziar, dacă ai avut o emisiune periodică la un post tv, sau orice altă colaborare cu presa, primești pensia cu 50% mai mare. Așa că o grămadă de oameni care au avut legături marginale cu această profesiei, ei fiind angajați profesori, medici, diplomați, ingineri etc s-au înscris în UZPR Vâlcea condusă de fostul arbitru (că impostura la impostură trage) Nicolae Dinescu.
Cea mai mare hibă a legii este că deși reglementează activitatea ziariștilor profesioniști, au putut intra în uniune pentru a primi pensie specială toți amatorii. În mod normal, calitatea de jurnalist profesionist este dată efectiv de locul de muncă. Când a fost concepută, legea trebuia să recompenseze pe acei care au avut contracte de muncă sau de drepturi de autor pe perioadă îndelungată cu societăți editoare de presă, televiziune sau radio. UZPR Vâlcea are, țineți-vă bine, aproximativ 80 de persoane înscrise. Este adevărat că printre acestea și-au făcut loc și jurnaliști de marcă ai județului, cu adevărat profesioniști, și care și-au mâncat viața în această profesie ce te arde teribil (Ioan Barbu, Silviu Popescu, Valeria Tănase, Tiberiu Pîrnău, Daniela Ștefănescu, Emilian Frâncu și alți câțiva, iar când spunem câțiva numărăm până la mai puțin de zece). Acești oameni sunt total îndreptățiți să fie membri ai UZPR, unii dintre ei sunt deja la pensie și au tot dreptul la cei 50% pentru că i-au câștigat în mii de ore de muncă în presa scrisă, televizată sau radio. Restul?! Restul sunt niște impostori care și-au tras legitimații UZPR de la un alt impostor doar pentru a primi pensii speciale.
Iată un exemplu vomitiv. Fostul ambasador al României la Tirana și Marsilia, fostul prefect de Vâlcea Mircea Perpelea a fost primit în mod festiv în uniune vineri în restaurantul propriului hotel din Călimănești – Căciulata. Pentru că a dat masa și șprițul, Nae Dinescu l-a băgat și în comisia de cenzori într-o nerușinare teribilă. În loc să-și plimbă nepoțeii prin parc, în loc să se bucure de roadele profesiilor lor onorabile (ambasador și arbitru) încearcă să confiște o profesie pe care nu au practicat-o cu adevărat, în mod profesionist, apropo de numele uniunii, niciodată.
Bineînțeles că mai mulți ziariști care își mănâncă zilele în meseria aceasta au sărit ca arși. Gaz pe foc a pus, tot fără rușine, și fostul parlamentar și primar liberal Emilian Frâncu. Într-o postare de Facebook acesta a scris că ,,elita presei locale” se află la Călimănești într-o ședință de lucru. Erau, într-adevăr, la Călimănești, până în zece jurnaliști care au trăit și care au murit de sute de ori în această profesie. Localul lui Perpelea gemea de impostură cu Nae Dinescu pe post de șef de sală. Transpuneți grava situație de la Vâlcea și la alte județe ale țării pentru a estima presiunea care este pusă pe bugetul de pensii. Dacă mai intră în UZPR te miri ce pensionari ,,de lux” și li se adaugă 50% la pensia deja mare, sistemul național se poate prăbuși. Mai ales dacă găsești harnici ca Dinescu.
Gazeta Vâlceană se alătură luptei pe care o duc alte importante publicații vâlcene contra a ceea ce începe să semene cu un fenomen infracțional: UZPR. Nu înainte de a le aminti colegilor jurnaliști, nu făcături dinesciene, din această uniune că față de ei avem tot respectul și toată considerația colegială. Iar cele scrise de noi contra UZPR nu îi vizează câtuși de puțin.