Imaginile cu tânărul din Râmnicu Vâlcea care a decis să termine cu viața dându-și foc în plină zi, în public, vor rămâne probabil întipărite în memoria colectivă mult timp de acum înainte. După tratarea evenimentului din punct de vedere al instituțiilor statului, e rândul unor explicații profunde, de substanță, ale unor profesioniști în psihologie și psihiatrie. Un tânăr psiholog tot din Râmnicu Vâlcea, Gabriel Oteșanu, a scris pe pagina sa de Facebook că este vorba despre sindromul Genovese. Oteșanu este acreditat de Colegiul Psihologilor din România și este membru al Societății Europene de Psihologie a Sănătății (EHPS).
,,Sindromul Genovese
Efectul martorului sau al spectatorului se referă la prezența unei persoane în fața unei situații critice, care nu o vizează direct și față de care nu ia atitudine. Efectul a fost numit astfel de către psihologii sociali Bibb Latane si John Darley, aceștia popularizându-l în urma unei crime devenite celebre. Transpus în realitate – este exact ceea ce a surprins astăzi, în Râmnicu Vâlcea, o cameră de supraveghere a evenimentului CRITIC/ TRAGIC al tânărului adolescent în vârstă de 19 ani, care și-a dat foc! ȘI-A DAT FOC!!!!!! ÎNTR-UN LOC PUBLIC!!!!
Doar imaginați-vă țipetele, durerea, suferința, frica acelui tânăr… NU AU FOST AUZITE/VĂZUTE DE NIMENI! Nici fumul negru, nici mirosul de substanță, pur și simplu au trecut neobservate. Mă rezum doar la aceste cuvinte pentru că nu pot sa nu empatizez cu acest caz! Doar adaug, că pe sub ochii “noștri” trec zilnic persoane care sunt în suferință, durere, vid emoțional, iar soluția comună aleasă este aceea de a-i marginaliza, de a îi îndepărta, de a le pune etichete de “nebuni” sau chiar (de putine ori) de-ai încuraja, prin faptele noastre, spre a recurge la astfel de gesturi, TRAGICE!
Sunt profund dezamăgit de COMUNITATEA “EDUCATĂ” din care fac parte.”
În 1965, în New York, Kitty Genovese a fost înjunghiată în plină stradă sub privirile a 38 de martori. Niciunul nu a schițat niciun gest.