Gravele probleme cu care se confruntă întreaga industrie europeană n-aveau cum să ocolească România. Criza prețurilor mari la gaze și electricitate a lovit și consumatorii industriali din țara noastră. Unul dintre cei mai importanți, Chimcomplex, consorțiu care deține fostul Oltchim din Râmnicu Vâlcea încearcă să găsească soluții pentru a trece mai ușor prin ,,furtună”. Deși situația din combinatele deținute de Chimcomplex nu e roz, conducerea apelează la soluții interesante. Chimcomplex a fost acuzat în spațiul public că disponibilizează salariați. Este adevărat, dar acest lucru se întâmplă în întreaga industrie de profil. Presa a extras, cu ajutorul unor surse din interior, un document care elucidează câteva probleme. Informarea a fost concepută pentru circuit intern, dar prin publicarea ei în Ziarul de Vâlcea a devenit publică. Redăm în integralitate textul.
În ultimele luni Consiliul de Administrație împreună cu echipa de management a Grupului CRC, dar și cu alți specialiști interni și externi, analiști și strategi au analizat cu atenție procesele interne dar și informațiile ce conturează atât piața macroeconomică cât și cea regională, din care face parte și România.
Ca urmare a analizelor s-a ajuns la concluzia că procesele interne pot fi optimizate prin integrarea și exploatarea tuturor sinergiilor între cele două platforme industriale de la Onești și Rm. Vâlcea. Totodată, în contextul situației geo-politice s-a hotărât funcționarea companiei pe scenariul de “prudență activă”. În acest sens în următoarea perioadă se va pune accentul pe eficientizarea activității, ca urmare a comasărilor dintre platformele noastre industriale, respectiv pe optimizarea costurilor operaționale și de funcționare în scopul utilizării cu randament maxim al resurselor umane și financiare.
Astfel, a fost avizată aplicarea pachetului de măsuri care să asigure trecerea prin zona de turbulențe existente în economie ce vor fi simțite în următoarele șase luni. Dacă ne-am compara activitatea cu zborul unei aeronave, acum trebuie să ne punem centurile de siguranță și să fim pregătiți pentru a folosi măștile de oxigen pe perioade scurte de timp. Chiar daca unele dintre aceste măsuri pot părea radicale, acestea sunt însă atent chibzuite. Industria chimică, aflată la începutul lanțului economic, este afectată printre primele de turbulențele din economie, de aceea este nevoie să acționăm rapid! Astfel, în continuarea comparației de mai sus, după implementarea acestor măsuri, aeronava noastră își va continuă zborul, dar va ridica înalțimea de croazieră ca să treacă peste furtună.În cazul altor societăți – aeronavele mici – vor fi coborâte la sol și producția se va opri în totalitate, pe termen nelimitat. Lecția crizelor recente ne-a învățat că cel mai important element al unei economii sănătoase este “încrederea”, iar când aceasta se diminuează, efectele se propagă în lanț. Vorbim de reducerea consumului, a comenzilor de produse finite și implicit a producției, un trend semnificativ accelerat în prezent de schimbarea abruptă a lanțurilor de aprovizionare. Europa importă cantități considerabile de produse chimice din Asia în 2022, față de aceeași perioadă a anului 2021. Acest trend va continua în toate domeniile, deoarece aproape oriunde în afară Europei prețurile la materii prime, semifabricate și produse finite sunt mult mai mici.
Avem încredere că Divizia Chimică a Grupului CRC va reuși să treacă de această perioadă de turbulențe economice, tocmai pentru că ne luăm din timp măsurile de siguranță. Aplicarea acestor măsuri ferme și a planului de eficientizare internă arată că suntem bine ancorați în realitatea economică. Vom reuși astfel, împreună, să trecem cu bine peste această perioadă dificilă. Mulțumim tuturor angajaților care au făcut parte din istoria companiei! Apreciem profesionalismul de care ați dat dovada pe parcursul acestor ani de parteneriat dintre noi și contam că veți rămâne aceiași profesioniști, responsabili și dedicați. Vom fi alături de dumneavoastră și vom depune toate diligențele pentru ca să fiți reangajați rapid. Compania alocă 5.1 milioane de lei pentru salariile compensatorii, iar două firme de leasing de personal, cu care am intrat în contact, vor sprijini persoanele care doresc să își găsească un nou loc de muncă. De asemenea, va reconfirmăm că rămânem în dialog permanent cu dumneavoastră, așa cum am făcut-o de fiecare dată până acum.