Vreți să știți dacă polițiștii care vă opresc în centrele comerciale sau noaptea pe străzi și vă cer certificat verde sunt vaccinați? Ei bine, și noi am dorit să cunoaștem acest lucru! Și am aflat după aproape trei săptămâni de la solicitarea emisă oficial către IPJ Vâlcea. Probabil vremelnicilor șefi le-a fost extrem de greu să numere personalul vaccinat și apoi să facă un procent, altfel nu ne explicăm de ce a durat atât.
Ei bine, în final, răspunsul este că procentul de vaccinare în Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea, la data de 3 noiembrie 2021 (nu au reușit să numere vaccinații până în prezent), este de 60,91%. Nu e nici mult, dar nici puțin! Totuși, ar fi posibil ca un agent de poliție să vă oprească pe stradă, să vă amendează dacă nu aveți certificat verde, dar poate că el nici nu deține acest document. Imoral, nu? Asta în condițiile în care în septembrie și octombrie 2021 s-au dat nu mai puțin de 1183 de amenzi pe COVID și s-au întocmit 5 dosare penale.
Puterea exemplului, inexistentă la IPJ Vâlcea?
Ei bine, se spune că puterea exemplului contează mult atunci când vrei să devii un model pentru colegii tăi. Tocmai de aceea am dorit să aflăm și dacă mai marii șefi ai Poliției Vâlcea s-au vaccinat sau nu. Dar ce sa vezi?! Conducerea IPJ se ascunde în spatele unor prevederi legislative care, credem noi, nu-și au rostul în acest context. Ținând cont că inspectorul șef, adjunctul, șeful Poliției municipiului etc. sunt persoane publice, ca urmare informațiile solicitate de noi nu reprezintă nicidecum date “cu caracter personal special”.
Însă nu este prima dată când IPJ procedează de această manieră. Nuuu! Cam de o jumatate de an, dacă nu mai bine, comunicarea cu Poliția Vâlcea este de-a dreptul dezastruoasă. Se refuză constant informarea populației cu privire la activitatea pe care o desfășoară angajații unității (plătiți din bani publici), iar comunicatele de presa sunt incomplete, inodore, insipide si incolore. Vor doar laudă, în condițiile în care activitatea lor din județ este absolut jenantă. Polițiștii de la municipiu s-au transformat în mediatori doar să închidă dosarele rapid și să scape de muncă, iar de multe ori infractorii scapă basma curată. Ba mai mult, dosarele grele pe Criminalitate Economică sau pe Criminalistică, piese grele de rezistență pe vremuri, au devenit fantomatice. Practic, ai impresia că în Inspectoratul acesta nimeni nu mai muncește. Este un haos și o nepăsare cum nu am văzut în atâția ani de colaborare cu instituția amintită.