Mai este puţin şi se va încheia o nouă ediţie din ,,Conflictul Liceelor,, A XI-a. Un concept interesant şi care a fost văzut ca o competiţie pe linie artistică-dans -între elevii liceelor din Vâlcea.
Un concept care probabil pus în practică de ISJ şi primărie ar însemna într-adevăr o acţiune gândită pentru dezvoltarea simţului de competiţie, a muncii în echipă, a promovării artei. Organizarea sa de o Fundaţie privată, o fundaţie aproape de tip familial, a mutilat însă în timp sufletele multor adolescenţi şi i-a pregătit pentru cele mai rele situaţii întâlnite în România. În România zilelor noastre unde de cele mai multe ori banul şi interesul financiar sufocă valorile şi promovează pe cei bogaţi sau cu relaţii, nu pe cei talentaţi.
Anul acesta victime ale sistemului de jurizare au fost adolescenţii de la Lahovari. Aceştia ,,au pierdut”semifinala 1 după ce iniţial au fost declaraţi câştigători. Imediat pe scenă a urcat Alex Tache, ,,tartorele”Conflictului şi proprietarul acestui brand (acuzat acum câţiva ani de furt al conceptului de cei care l-au promovat prima dată) şi a anunţat că adevăraţii câştigători sunt cei de la Liceul Sanitar şi că s-a comis o greşeală. Anul trecut tot Lahovari pierdea finala în faţa celor de la liceul din Horezu. Aceştia din urmă aduseseră mai mulţi invitaţi ceea ce însemna mai multă consumaţie şi mai mulţi bani. Trebuia să li se dea titlul pentru ca să rămână consumatori captivi. Dar haideţi să trecem în revistă, mai ales pentru părinţii elevilor care vor vrea în viitor să mai participe la acest concurs cât şi pentru conducerea ISJ Vâlcea ce se întâmplă la acest ,,concurs”. De altfel, nici nu ştim dacă actuala conducere ştie că pe afişele ,,Conflictul Liceelor” şi pe materialele publicitare este trecut Inspectoratul ca partener. Interesant ar fi ca şi societăţile care sponsorizează competiţia dar şi primăria Râmnicu Vâlcea – sponsor principal să cunoască câteva informaţii.
Ce trebuie ştiut despre conflictul Liceelor
Deşi are sponsori şi ar trebui să fie un concurs cu premii competitorii vor cheltui sume imense şi vor munci ca nişte robi pentru a aduce încasări organizatorilor.
Costumaţia fiecărei echipe pentru fiecare etapă costă, mai costă închirierea sălilor pentru antrenament, decorurile, machiajele, deplasările şi consumaţiile dintr-un club de noapte.. În final echipa câştigătoare va primi 1500 de euro. Suma împărţită la 12-14 oameni este însă infimă faţă de cheltuieli.
Elevii din echipele participante sunt obligaţi să vândă cât mai multe ,,invitaţii,, la fiecare etapă la care iau parte. O invitaţie costă 10 lei. Clubul este plin de sute de susţinători ai celor care se confruntă. Toată lumea plăteşte intrarea inclusiv părinţii participanţilor. Spunem sunt obligaţi pentru că unul din criteriile de punctare şi de stabilire a câştigătorului fiecărei etape, noi credem că cel mai important , este numărul biletelor vândute de echipa respectivă.
Copiii se vor antrena dansând şi pierzând uneori contactul cu materiile de la şcoală , vor neglija învăţătura pentru că în timpul liber vor trebui să vândă pe stradă aceste invitaţii. Apoi la finele săptămânii vor pierde o noapte, cea de sâmbătă spre duminică într-un club. Club la care organizatorul va vinde alte bilete clienţilor care doresc să intre în club care vor plăti ca să vadă formaţii de minori dansând.
Este aproape o exploatare a muncii unor minori care fac acte de comerţ în numele unei Fundaţii la care nu au nici un contract de muncă. Totul acoperit frumos şi ambalat sub marca unei competiţii între licee.
Dacă vă trimiteţi copilul să danseze sau pur şi simplu să susţină echipa liceului său trebuie să ştiţi următoarele lucruri : concursul are loc într-un club de noapte, începe foarte târziu şi se termină cu mult după miezul nopţii, uneori dincolo de 2 noaptea. Afara adolescenţii fumează de zor în mici găşti şi beau alcool. Beau de la barurile din jurul clubului care nu le vinde alcool dar care îi prinde încet – încet drept viitori consumatori după ce vor deveni adulţi. Organizatorul dă frecvent echipei învinse drept premiu de consolare o sticlă de votcă deşi în echipe majoritatea membrilor sunt minori.
Pe tot parcursul concursului, conform devizei acestuia promovat de organizatori :,, Totul sau nimic ,, participanţii nu vor primi gratuit nici măcar o sticlă de suc sau de apă deşi printre sponsori se află cofetării, restaurante sau mari producători de panificaţie. Totul pentru Fundaţie nimic pentru concurenţi. Doar cheltuieli mari pentru părinţi acestora plus dezamăgirile când sunt eliminaţi de un juriu acuzat de incompetenţă şi subiectivism. Juriul este alcătuit din foşti elevi ai fiecărui liceu care sunt ,,manipulaţi” de Alex Tache cel care contabilizează punctajele şi care stabileşte câştigătorul.
Declaraţia – bombă a unui fost membru al juriului: concurs trucat!
Declaraţie Vlad Licsandra, component al unei formaţii muzicale din Râmnic : ,,Anul trecut am fost rugat să fac parte din juriul concursului ,,Conflict în Arte” organizat de Alex Tache şi Fundaţia sa. Deşi neremunerat pentru această muncă m-am concentrat şi am încercat să dau notele cât mai corect din respect pentru munca acestor copii care cântau aşa de frumos şi care luptau pentru un premiu de 500 de euro. La final am constatat cu groază cum, în timp ce am mers la toaletă cineva mi-a modificat notele date de mine pentru a o scoate câştigătoare pe o fată care nu merita nici măcar locul 2. Am protestat degeaba, organizatorul nici nu a vrut sa stea de vorbă cu mine. Erau banii lui şi concursul său. Am plecat dezgustat şi nu voi mai face parte niciodată din vreun juriu, de atunci am impresia că orice concurs este dinainte aranjat”.
Cum pot fi salvaţi adolescenţii
Există pe Facebook păreri de-a dreptul contrariate ale unor părinţi. Redăm din ele: ,,Tinerii trebuie să danseze, au dreptul să o facă iar colegii lor au dreptul să îi vadă şi să îi aplaude. Noi credem că un drept gratuit. În municipiu există multe săli moderne ale liceelor, săli de sport sau de festivităţi, mai există săli ale CJ şi primăriei, de Teatru şi Filarmonica. Această competiţie ar trebui să dea acces gratuit spectatorilor,să aibă loc într-o astfel de sală, pe timp de zi nu pe timp de noapte într-o organizare comună a conducerilor liceelor din Vâlcea, ISJ şi Primăriei. Sponsorizările ar acoperi costumele echipelor participante şi ar permite acordarea mai multor premii. Ar fi şi instructiv şi fără alcool şi fără exploatarea unor minori. Iar juriul ar putea fi alcătuit din instructori de dans ai atâtor cluburi private din oraş care au şi experienţă şi obiectivitate” – a scris cineva.
O altă persoană, mai ponderată în afirmaţii, nu cere neapărat excluderea lui Tache din organizare: ,,Nu contează cum s-ar numi acest concurs. Îl puteţi lăsa pe Alex Tache cu al său Conflict dar fără parteneri instituţiile statului şi puteţi face un concurs ,,Dansând în liceu” sau cu orice alt titlu. O competiţie corectă şi accesibilă la care să poată veni spectatori şi acei adolescenţi ai căror familii nu le pot da bani să plătească intrare şi consumaţie într-un club de noapte.”
Apărarea lui Tache – vorbărie multă, pe lângă şi în afara subiectului
Alex Tache a răspuns la acuzaţiile publice care i se aduc, emiţând un comunicat plin de vorbe…în marea lor majoritate goale. ,,Dreptul de organizare in Râmnicu Vâlcea al concursului-spectacol Conflictul Liceelor a fost acordat Fundaţiei Alex Tache începând cu 2017 si toate încasările din sponsorizări si bilete de intrare aparţin in totalitate organizatorului. Pentru transparenta va comunicam ca in urma organizaţii sezonului 10 am înregistrat un profit net de 441.86 lei, iar pentru 2018 se preconizează un profit aproximativ de 20 000 lei. Banii vor fi folosiţi in realizarea scopului fundaţiei si anume „Construirea unei case de tip familial pentru 16 copii abandonaţi”, iar proiectul este deja început.
În anul 2017 s-au înregistrat sponsorizări în valoare de 11 300 lei, iar în 2018 în valoare de 2500 lei. În 2017 şi 2018, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea a sponsorizat concursul cu 5000 lei respectiv 2000 lei.
Juriul Conflictul Liceelor este format dintr-un reprezentant al fiecărui liceu participant plus un reprezentant al organizatorului. Fiecare liceu prezintă doua propuneri pentru calitatea de jurat, iar organizatorii desemnează una din ele. Aceasta metoda de jurizare a fost dezbătută şi aprobată de către toţi cei 88 de participanţi din sezonul 10 in anul 2017.
Absolut toate documentele aferente jurizării sunt arhivate si se pot prezenta oricui este interesat. Pe foile de vot ale juraţilor au fost făcute modificări doar de către ei si doar in timpul concursului. Pentru a păstra secret numele echipei câştigătoare, realizarea punctajului final este făcuta de către un organizator si predata prezentatorului intr-un plic sigilat în vederea anunţării câştigătorului. După acest moment echipele implicate în concurs pot consulta documentele ce au stat la baza deciziei.
În seara de 19 mai 2018 organizatorul ce a întocmit punctajul final bazat pe deciziile juriului a încurcat cele doua licee şi a trecut punctajul câştigătorului în dreptul liceului învins. După 30 de secunde de la anunţare greşeala a fost remediata si s-a anunţat adevăratul câştigător. Imediat cele doua echipe au trecut la verificarea punctajelor, au vorbit cu juriul şi s-a constatat ca a fost o eroare în scrierea rezultatului pe hârtia din plicul prezentatorului.
Cât despre premiile de consolare oferite participanţilor menţionăm faptul ca se acordă un voucher cu care fiecare echipa ce pierde îşi achiziţionează de la bar produsele preferate. Conflictul Liceelor se detaşează de afirmaţiile false conform cărora exista premii in alcool pentru persoane ce nu au împlinit vârsta legala, chiar daca in fiecare echipa exista si participanţi ce au împlinit vârsta de 18 ani” – se arată într-un comunicat semnat de Tache. Totuşi, ne facem datoria să spune că, pe bază de martori şi mărturii, multe din afirmaţiile organizatorului nu se susţin.