Primarul Nicolae Sărdărescu îşi continuă ,,meciul” în familie pe care-l are cu patronul SC Sacomet SA, Florian Nicolaescu (unchiul său). Dar pentru că Sărdărescu este primarul oraşului Horezu, are pârghiile necesare să ducă această luptă ,,surdă” şi inutilă, în spaţiul public. Astfel, edilul – şef a propus Consiliului Local, spre vot, un proiect de hotărâre prin care Uzina de apă şi cei aproximativ 9000 de mp aferenţi ei să treacă în domeniul public. Cu alte cuvinte, consiliul a fost pus să aprobe un fel de naţionalizare; altfel cum se poate numi încercare de a trece bunurile unei societăţi comerciale în proprietate publică? Consiliul ,,s-a executat” emiţând Hotărâre 45 din iunie 2018 prin care ,,deposeda” SC Sacomet de bunurile mai sus amintite (foto 1).
SC Sacomet s-a adresat Prefecturii Vâlcea care este îndreptăţită să verifice legalitatea hotărârilor consiliilor locale, deşi, pentru acest lucru, există şi secretari jurişti la fiecare primărie. Secretarul jurist de la Horezu nu s-a opus acestei hotărâri de tip naţionalizare, dar la Prefectură situaţia s-a schimbat. Printr-o adresă semnată de prefectul Florian Marin şi subprefectul Aurora Gherghina, instituţia care reprezintă guvernul în teritoriu a stabilit că ,,nu au fost respectate prevederile legale în vigoare”. Tot Prefectura dă şi soluţia în acest caz, exprimând faptul că se va emite o altă Hotărâre de Consiliu Local, care s-o anuleze pe cea din iunie (foto 2).
Pus într-o asemenea situaţie, primarul Nicolae Sărdărescu s-a conformat şi într-un schimb de adrese cu Prefectura a acceptat că va propune anularea hotărârii printr-o alta, anunţând pe această cale că actul prin care voia să treacă la ,,naţionalizarea” bunurilor Sacomet nu şi-a produs efecte. Este un fel de asumare a greşelii, dar şi o aducere la cunoştinţă a faptului că ilegala hotărâre nu şi-a produs efecte. Desigur, limbajul tehnic şi criptat al adreselor oficiale n-o spune explicit, dar înţelesul este acelaşi (foto 3).
Pe 30 august 2018, Consiliul Local al oraşului Horezu a emis o Hotărâre prin care au anulat-o pe cea din iunie, reparând eroarea comisă (foto 4). Dar de ce este necesar ca legislativului oraşului să fie târât într-un conflict personal, fără sfârşit, dintre un unchi şi un nepot? Amintim că este a treia Hotărâre de Consiliu căreia Prefectura nu îi dă aviz de legalitate, emisă în mandatul lui Sărdărescu. De asemenea, nu mai puţin de 19 asemenea hotărâri au fost respinse sau scoase de pe ordinea de zi, de către consilierii locali. Cam multe!