Cel mai răsunător caz de corupţie, din ultimii ani, din sistemul medical vâlcean a fost cel de la Spitalul Municipal Drăgăşani, acolo unde, în anul 2015, procurorii au descins şi au ridicat mai multe persoane, printre care şi doi medici. Cauzele au fost separate ulterior. Dacă medicul de expertiză medicală Violeta Bică a fost şi condamnat într-un prim dosar, doctorul psihiatrul Cristina Orădan încă este judecat pentru luare de mită în alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea. Iniţial, medicului psihiatru i s-a interzis să profeseze şi să intre în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Drăgăşani. Asta până zilele trecute, când Orădan a revenit la serviciu, spre uimirea şi nemulţumirea tuturor.
Medici acuzaţi de luare de mită şi internări fictive
Medicul psihiatru Cristina Orădan este acuzat de luare de mită, înşelăciune şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Doctoriţa interna fictiv pacienţi, întocmindu-le documentele medicale false pentru a putea beneficia de pensie de handicap. Ulterior, pacienţii erau trimişi, pentru expertiză psihologică în vederea întocmirii dosarului de pensionare, la psihologul Doina Barbu (DoinaMed), unde nu întâmpinau niciun fel de probleme în demersul lor.
Astfel, psihiatrul şi psihologul au creat un circuit al infracţiunilor, înşelând statul şi pensionând fictiv pe bandă rulantă. În acest dosar de corupţie deschis pe numele lor sunt incluşi şi 10 pacienţi, toţi din zona Drăgăşani, care sunt acuzaţi de înşelăciune şi dare de mită.
Astfel, alături de psihiatrul Cristina Orădan şi psihologul Doina Barbu, din această cauză mai fac parte şi zece pacienţi inculpaţi, aceştia fiind: Ionela Enăşoiu, Maria Iordache, Maria Băluţă, Constantin Paţanghel, Victoria Nicolăescu, Elena Marin, Verginica Marin, Ana Zgondoiu, Nicoliţa Şerban şi Ion Marin. Parte civilă în dosar s-au constituit Consiliul Judeţean Vâlcea, Casa de Asigurări de Sănătate, Consiliul Local Grădiştea şi Consiliul Local Livezi.
Orădan a revenit pe baricade…
Aşa cum spuneam, imediat ce a fost trimisă în judecată, Cristinei Orădan i-a fost interzis să-şi exercite meseria şi să intre în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Drăgăşani. Asta până în data de 8 august 2016, când judecătorii Tribunalului Vâlcea au considerat că este cazul să o lase din nou „la borcanul cu miere” şi să îi redea dreptul de a se întoarce la serviciu, acolo unde a comis zeci de fapte pentru care acum este judecată.
„Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar dispusă faţă de inculpata O.C.F. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpată, din conţinutul căreia înlătură însă obligaţia prevăzută de art. 215 alin. 1 lit. f C.pr.pen., de a nu exercita profesia, meseria sau de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit faptele pentru care a fost trimisă în judecată. Respinge cererea inculpatei de revocare a controlului judiciar ca nefondată” – se arată în minuta instanţei.
Asistentele martore în dosar sunt terorizate…
Interesant este totuşi că medicul psihiatrul are interdicţia de a se apropia şi de câteva din asistentele de la Secţia de Psihiatrie, care sunt martore în proces. Cum o să facă să le ocolească fără să încalce măsurile preventive, nu se ştie!? Cert este că doctoriţa Cristina Orădan şi-a reluat deja activitatea, s-a prezentat la spital şi, conform surselor noastre, deja a început cu ameninţările voalate şi cu presiunile. Mai mult, ea se laudă că directorul Spitalului Drăgăşani, Marian Pârva, o să o pună şef de secţia la Psihiatrie imediat ce acesta revine din concediu.