Instituțiile județului Vâlcea se dovedesc încă o dată neputincioase în fața unei societăți care se încăpățânează să nu respecte legea: SC Urban SA. Fostul sediu al Comat, preluat de Urban, situat în cartierul Stolniceni din Râmnicu Vâlcea, este transformat în punct de depozitare al deșeurilor. Publicăm fotografii realizate în jurul datei de 20 martie 2021. Reiese foarte clar că la respectiva adresă sunt depozitați ilegal munți de gunoaie, timp de ani buni. Aceasta în condițiile în care SC Urban are autorizație de funcționare doar pentru stație de sortare, cu mențiunea că nu pot fi păstrate mai mult de 2000 de tone timp de 24 de ore. Mai multe anchete de presă, fotografii, filmări din dronă au dovedit în 2019 că în fostul sediu al Comat sunt zeci de mii de tone. Se acredita cifra de 30.000 de tone, dar unii specialiști susțin că ar fi fost mult mai mult. Pozele recente arată că în prezent situația nu este cu mult schimbată.
Șefii instituțiilor de mediu sunt la curent cu încălcarea legii în formă continuată
,,Știm ce se întâmplă acolo, eu fiind mai vechi în instituție am și participat la mai multe controale. Vom mai face și altele, dacă este nevoie” a declarat Ștefan Păun, comisarul șef al Gărzii de Mediu Vâlcea. Acest ,,dacă este nevoie” arată cât de nesigure sunt instituțiile statului când vine vorba despre Urban. Cum adică ,,dacă este nevoie” din moment ce fotografiile sunt evidente, iar datele din autorizația de funcționare de asemenea? La a cui comandă trebuie să răspundă Garda de Mediu Vâlcea pentru a face ordine în poate cea mai gravă încălcare a legislației pe mediu din municipiul capitală de județ?
,,Noi acționăm la propunerea Gărzii de Mediu. Așa este legea și ne tot confruntăm cu faptul că există confuzii în acest sens. Este adevărat că noi suntem cei care eliberăm autorizații de funcționare. Tot noi le putem suspenda sau întrerupe, dar doar în urma unor propuneri venite din partea Gărzii. Aceasta trebuie să meargă la fața locului și în urma controalelor trebuie să ne notifice. Știm situația din fostul sediu al Comat. Tot presa a făcut scandal public și în 2019, când am și suspendat pe o perioadă de câteva zile autorizația, dar la propunerea Gărzii. Mai departe nu știu ce s-a întâmplat, dar noi nu am mai primit propunere pentru o nouă suspendare. Deci, Urban are autorizație pentru stație de sortare, cu depozitare temporară de până în 2000 de tone. Temporar neînsemnând luni sau ani. Nu mai știu exact cazul dumnealor, dar în general autorizațiile pentru stațiile de sortare nu prevăd un timp de depozitare mai mare de 24 de ore” a declarat Alin Voicescu, președintele Agenției de Mediu Vâlcea.
Scurt istoric recent al celei mai mari ,,bombe ecologice” din Vâlcea
În 2019, Prefectura condusă de Florian Marin a declanșat o anchetă în urma articolelor și emisiunilor din presa locală, dar și în urma mai multor incendii cu care s-a confruntat Urban SA. A fost constituită o comisie tehnică și, printr-un acord cu societatea aflată în insolvență încă din 2009, s-a stabilit că zecile de mii de tone vor fi luate din cartierul Stolniceni. S-au dat amenzi usturătoare, iar Garda de Mediu, din cauza opiniei publice sesizate de presă, a propus suspendarea autorizației de funcționare pentru stația de sortare transformată în câțiva ani în depozit ilegal de gunoi. Dezastrul ecologic era enorm. Din dronă a fost filmată o haltă imensă, de aproximativ un pogon, a cărei înălțime medie era de șapte-opt metri. Legislația prevede ca suspendarea licenței să se facă progresiv, la inițiativa Gărzii de Mediu, însă instituția care ia efectiv decizia este Agenția Județeană pentru Protecția Mediului. Garda de Mediu condusă atunci de Monica Frusescu a dat amenzi mari și a propus suspendarea autorizației pentru câteva zile, timp în care o mare parte din stocul ilegal de gunoi trebuia lichidat. Fapt care, evident, nu s-a întâmplat. Ar fi o iluzie, o himeră, să se creadă că munții de gunoaie din curtea Urban – Stolniceni au ajuns la 2000 de tone. Din păcate, autoritățile nu au mers mai departe în firescul sancțiunilor. Legea prevede că dacă în prima perioadă (de câteva zile) în care societatea a promis că scapă de zecile de tone de deșeu acumulat acest lucru nu se întâmplă, suspendarea autorizației trebuie să se prelungească cu șase luni. Dar în aceste șase luni, tot conform legii, SC Urban nu ar mai fi avut voie să desfășoare nicio altă activitate decât aceea de lichidare a depozitului ilegal de gunoi. Or, niciodată nu s-a mers atât de departe cu sancțiunile. Instituțiile au băgat doar bățul prin gard, din cauza scandalului public, fără să dărâme cu adevărat șandramaua. Dacă, sub conducerea lui Florian Marin, Prefectura Vâlcea a mișcat câte ceva, odată cu schimbarea acestuia s-a așternut tăcerea. Sub prefectul liberal Tiberiu Costea nu s-a întâmplat nimic. Nici măcar o banală dare de seamă pe subiect. Ca și cum nimic nu s-a întâmplat.
Cheia e la prefectul Fârtat
Și pentru că instituțiile (Prefectura și Garda de Mediu) au fost excesiv de blânde, autorizația nu a mai fost suspendată și a doua oară. Am ajuns în 2021 cu aceeși stare de fapt. Cu aceeași bombă ecologică în capitala de județ. Poate că acesta este unul din marile teste cu care este confruntat tânărul prefect liberal Sebastian Fârtat. Din postura de reprezentant al guvernului în teritoriu și garant al legii, Fârtat are cheia rezolvării. Dacă se va uita la concubinajul păgubos, malign, între clasa politică și afaceri, va pierde o șansă uluitoare de a deveni adevărat om de administrație. Dacă va sta blocat de încrengătura hidoasă a tuturor partidelor cu o parte a mediului economic cu damf de gunoi, șpagă, insolvență, redevențe neplătite, plângeri penale făcute la intimidare, presă de casă asmuțită la comandă, vom trece încă un personaj politic la capitolul ,,născut talent, murit speranță”. Dar poate că nu. Și atunci să te ții!