9 iunie 2022

Demolarea mansardei din Râmnicu Vâlcea distrusă în incendiu, respinsă în instanță. Pericol în zonă! 

Situație delicată pentru râmnicenii care, în data de 26 aprilie 2022, și-au pierdut locuințele în incendiul de la mansarda blocului C32 din cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea. Primăria municipiului a solicitat în instanță demolarea mansardei, considerând că o vijelie ar putea smulge bucăți din acoperișul șubred, punând în pericol viața oamenilor care trec pe acolo, dar și bunurile cetățenilor din zonă. 

Problema juridică în această speță este una complexă. Locatarii apartamentelor distruse de la mansardă nu au acte de proprietate încheiate, nu au asigurări, iar firma constructoare a dat faliment. Recepția finală nu s-a făcut niciodată, specialiștii din administrația publică locală considerând că nu s-a respectat autorizația de construcție. Ca atare, vânzarea apartamentelor către proprietari nu s-a putut face, iar acum oamenii s-au văzut cu avansul dat și cu locuințele distruse. 

“Vreau să-i felicit pe cei de la Urbanism care nu au semnat recepţia finală, pentru că altfel ar fi răspuns după acel incendiu. Noi suntem puşi în situaţia să rezolvăm situaţia din zona respectivă. Din cele 11 apartamente, două au rămas aproape intacte, au doar acoperişul ars, însă celelalte au fost arse în totalitate. Este o situaţie extraordinar de delicată, pentru că firma care a construit mansarda a intrat în faliment, un lichidator judiciar de la Sibiu a preluat activele şi se ocupă de bunul mers al acelor apartamente, dar, nepuntându-se vinde, sunt în blocaj” – a spus primarul Mircia Gutău în cadrul unei conferințe de presă. 

Mansarda șubredă pune în pericol oamenii care trec prin zonă

Pentru că există pericolul ca părți din mansardă să fie smulse de vânt și să producă pagube însemnate sau să pună viața oamenilor din zonă în pericol, Primăria Râmnicu Vâlcea a cerut în instanța de judecată o ordonanță președințială care să permită demolarea mansardei. Judecătorii vâlceni au respins solicitarea pe motiv de “lipsa calității procesuale” a Primăriei. Primarul Gutău a anunțat că se va face recurs și este dispus chiar să meargă în fața magistraților, să le explice situația reală de la blocul C32 din Ostroveni și să le expună riscurile imense care există.

“Eu, ca primar, sunt pus în situaţia să protejez celelalte 80 de familii care stau în bloc, pe cele patru etaje, plus parter, care nu au absolut nicio vină, iar apartamentele lor sunt inundate după fiecare ploaie. Acum câteva zile, când a plouat, apa a curs până la parter din nou în apartamentele respective. M-am consultat cu specialişti şi am considerat că este corect ca dintre două rele să alegi răul cel mai mic. Este adevărat că acele 11 familii au muncit din greu şi au dat avans pentru apartamentele de la mansardă. Păgubiții, conform legii, ar trebui să se îndrepte împotriva firmei respective. Este adevărat că firma respectivă, din câte se ştie acum, nu prea are ce să le dea, dar este un risc pe care ei şi l-au asumat. Eu cum să fac acum cu cele 80 de familii? Mie mi s-a părut o soluţie logică şi răul cel mai mic. Pentru asta, juriştii m-au sfătuit să acţionez pentru demolare şi să curăţăm planşeul cu o hotărâre a intstanței, însă soluţia dată în instanţă este un refuz de a demola. Și acum îmi pun întrebarea: ce facem de aici încolo? Noi vom face recurs. Sunt deschis totuși oricărei variante, dacă cineva are vreo idee legală să ieșim din acest impas. Dar trebuie să fim conștienți că acolo există pericolul real ca la o vijelie, tabla respectivă, care stă prinsă în stâlpi care au miezul cât e pixul, restul fiind carbonizat, să fie luată de vânt şi să pice pe maşini, să ia viaţa vreunui copil sau a vreunui adult. Ce facem în situaţia asta? Trebuie să ne gândim la viața oamenilor (…) La instanţă s-au prezentat şi cei doi proprietari cu apartamentele care nu sunt avariate şi care au spus că ei nu vor să fie demolaţi decât dacă noi îi despăgubim. Primăria nu are nicio calitate să îi despăgubească. Eu fac toate aceste demersuri din dorinţa de a-i ajuta pe oameni, dar acest ajutor nu poate fi făcut decât într-un temei legal. Eu am conştiinţa împăcată pentru că eu ca primar am făcut din prima zi ce am putut pentru a-i ajuta”- a mai declarat primarul Gutău. 

Locatarii cer despăgubiri dacă se demolează masarda

După incendiu, Consiliul Local al Râmnicului a luat hotărârea ca Primăria să plătească chiria, în limita a 200 de euro, familiilor care nu au unde locui. Cinci au apelat la ajutorul administrației publice locale. Oamenii nu sunt mulțumiți însă și cer despăgubiri în cazul în care mansarda va fi demolată. Unul dintre locatari, al cărui apartament nu a fost afectat decât într-o proporție mică, ne-a mărturisit că vrea să își refacă locuința pe propria-i cheltuială, opunându-se vehement demolării. Problema este că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea nu mai poate da autorizație pentru mansardele din lemn, cadrul legislativ nemaipermițând acest lucru. Ca urmare, nici nu se mai ia în calcul o reconstrucție a apartamentelor. 

“Există o autorizație de construcție cu toate avizele (mediu, ISU, etc) data din 2008 conform legislației de atunci. Achiziția a fost făcută direct de la dezvoltator care între timp a dat faliment. Din 2012 locuim acolo, fiind unica locuință familială. Nu s-a putut face intabularea locuințelor pentru ca Primăria a refuzat semnarea Procesului final de recepție. Incendiul a distrus prin ardere locuințele de pe ultima scara F. La scara E o singura locuință din 5 are un singur perete ars. Am putea să ne refacem locuințele pe cheltuiala personală și în felul acesta ar fi protejați și locatarii de la etajele inferioare. Primăria nu ar angaja cheltuieli suplimentare. Susține financiar construirea acoperișului și costul este același indiferent dacă este peste etajul 4 sau peste 5. Blocul este alcatuit din 6 scări, toate mansardate. 4 scări au fost mansardate de o firma din Vâlcea, cu autorizatie de constructie din 2008, și 2 de firma de la Sibiu tot cu autorizație de construcție din 2008. Dacă se pune problema de demolat pentru că ISU nu mai avizează mansardări pe lemn, ce se întâmplă cu toate locuințele din mansarda blocului C32? Dacă rămân 4 scări cu mansardă, de ce nu pot să rămână 5 scări cu mansardă și să fie cuprinsă și scara E unde nu a ajuns focul? Pagubele la scara E au fost produse de apa folosită la stingerea incendiului. (…) Dacă este asa periculos, de ce nu au pus plasă specială pe care o folosesc în construcții? În felul acesta, orice obiect luat de vânt nu mai cădea pe vreo mașină sau altceva” – ne-a spus C.B.D., una dintre persoanele păgubite. 

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like