30 august 2024

Drăgășani, Horezu, Brezoi, Grădiștea, Vaideeni, Băbeni, Stoilești… localitățile în care, în ultimele 48 de ore, pompierii au fost chemați de urgență

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al județului Vâlcea ne-au informat că, în perioada 28 august (ora 08.00) – 30 august 2024 (ora 08.00), pompierii din cadrul celor opt subunități de intervenție au desfășurat 65 de misiuni. Dintre acestea, 50 au fost pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, patru au fost pentru stingerea incendiilor, șase pentru protecția comunității și cinci pentru alte situații de urgență.

În perioada analizată, echipajele SMURD au intervenit în 50 de cazuri pentru acordarea asistenței medicale de urgență, fiind asistate 55 de persoane. Echipajele operative au efectuat cinci misiuni de recunoaștere în teren, în localitățile Drăgășani, Brezoi, Horezu, Vaideeni și Grădiștea și un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, în localitatea Brezoi.

Pompierii vâlceni au intervenit la alte cinci situații de urgență, pentru transportarea unei persoane supraponderale, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la accidente rutiere și asanarea muniției neexplodate.

AMENZI MARI pentru persoanele care incendiază terenurile cu vegetație uscată

Din cele patru incendii produse în perioada analizată, trei s-au produs la vegetație uscată și la litieră, în localitățile Stoilești, Băbeni și Făurești, în urma cărora au fost afectate patru hectare de teren.

„Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS. Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice. Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, instituția noastră înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă”, au anunțat reprezentanții ISU Vâlcea.

Explicație foto: Imaginea prezentată a fost realizată, recent, în timpul unui incendiu produs în comuna Alunu.

You May Also Like