Dacă s-ar face un catalog de prezentare al celor mai neperformante administrații din România, unul dintre criterii ar fi programul național Anghel Saligny. Doar cine nu a vrut nu a primit bani pe acest program. Că poate nu a fost îndestulător, că poate nu a acoperit toate nevoile localităților, e adevărat. Dar, totuși, mii de comune și orașe au primit fonduri. Nu același lucru se poate spune despre Băile Govora care nu a depus niciun proiect pe acest program. Informația a fost comentată și de publicația Râmnicu Vâlcea Week (aici). Gravitatea ei ne face să reluam subiectul. Niciun primar care n-a depus proiecte pentru a primi bani de la guvern prin Anghel Saligny nu ar mai trebui să primească un nou mandat în 2024. Oricât de bogată și bine administrată ar fi o localitate din România, ceea ce firește, nu e cazul la Băile Govora (PNL), tot n-ar fi trebuit să spună că n-are nevoie de fonduri. Primarul Mihai Mateescu a considerat că stațiunea pe care o conduce este foarte bine așa cum e și că nu-i mai trebuie nimic. Fiindcă altfel, depunea proiect. Era de văzut dacă primea sau nu punctajul pentru eligibilitate (deși, majoritate deponenților au primit), dar să nu depui este ceva de neînchipuit.
Primăria Băile Govora nu a reușit în ultimii 10 ani să mai atragă vreun fond nerambursabil (fie național, fie european). Ultimul asemenea proiect a fost reabilitarea parcului cu bani guvernamentali. Pentru o stațiune de interes național de renumele Govorei este extrem de puțin. În toți acești ani, primarul Mihai Mateescu a refuzat cu o obstinație să înființeze un departament pentru atragerea fondurilor nerambursabile. Organigrama primăriei prevede această activitate, dar este comasată cu spații verzi și seră. Departamentul este condus de un inginer horticol și înglobează salariații calificați și necalificați care se ocupă cu spațiile verzi. Nimic despre atragere de fonduri. A nu se înțelege că inginerul horticol și subalternii săi nu își fac treaba. Dar își fac treaba pentru care au fost angajați, nicidecum nu atrag fonduri, pentru că nu asta e menirea lor. Cei meniți să atragă fonduri încă n-au fost angajați în primărie. De aceea nici nu există departament separat în organigramă. Mateescu a considerat că se poate ocupa singur, că se pricepe. O simplă plimbare prin micuțul orășel demonstrează clar cum se pricepe Mateescu să atragă fonduri.
Viceprimarul Radu Bărăscu (PER) are câteva luni de când a preluat această funcție. Dar din 2020 este în Consiliul Local și, în numele grupului de consilieri ai PER a cerut în repetate rânduri formarea unui asemenea departament. ,,Pentru noi este vital. Este, poate, mai important decât orice să avem un departament care să atragă fonduri. Bineînțeles că trebuie urgent angajate persoane care cunosc bine domeniul. Altfel, Govora moare! V-o spun cu simț de răspundere, uitați-vă cum arată această stațiune care, cândva, a fost o mândrie națională. Am depus în repetate rânduri adrese și solicitări prin care ceream înființarea unui depatament de atragere de fonduri. Bineînțeles că propunerea a fost respinsă, de cele mai multe ori fără vreun răspuns” a declarat viceprimarul Radu Bărăscu. În prezent, Govora are mai puțin de 2500 de locuitori și arată dezolant. Mihai Mateescu este primar din 2000. Dacă lucrurile vor continua așa, nimeni și nimic nu va mai putea salva celebra stațiune.
Mihai Mateescu a întrerupt dialogul cu Gazeta Vâlceană din motive pe care doar dumnealui le cunoaște. De-a lungul timpul, edilul – șef obișnuia să mai răspundă și la întrebări incomode. Nu o mai face de câteva luni. Îi lansăm din nou invitația să răspundă public tuturor atacurilor întreptate contra sa, în virtutea dreptului la replică.
Foto: Primarul ținea o poză cu el și Alina Gorghiu pe birou, în perioada în care aceasta din urmă conducea PNL. Între timp, a schimbat-o. Și partidul pe ea, și primarul poza. Sursa: pressone.ro