Primarul comunei Mădulari Ion Dimulescu este pe funcție din 2016. De atunci, și până în prezent, nu ar mai fi trebuit să dețină și funcția de administrator la SC Dim Plus Construct SRL. Cu toate acestea și în disprețul legii, Dimulescu este în prezent și primar, și administrator de firmă. La eventuala stare de incompatibilitate pe care urmează să o stabilească (sau nu) prefectul și Agenția Națională de Integritate (ANI) se adaugă și acuzația de fals și uz de fals. Dimulescu depune anual declarații de avere și interese în calitate de primar. În niciuna dintre ele nu apare firma în care este administrator.
Pe Dimulescu îl doare în Mădulari de lege
SC Dim Plus Construct SRL a fost înființată în 2010. 50% din societate aparține lui Ion Dimulescu, acesta deținând și funcția de administrator de la înființare, până în prezent, iar 50% soției acestuia, Mariana. Documentul care face lumină în situația primarului de la Mădulari este un raport de interogație emis de Registrul Comerțului (vezi doc 1 jos) la data de 24 ianuarie 2024. În acest raport sunt trecute toate datele și activitățile firmei, precum și obiectul de activitate, de la înființare și până în ianuarie 2024. Niciunde în document nu reiese că Ion Dimulescu și-ar fi dat demisia din funcția de administrator dobândită în 2010. Deși, în 15 zile de la alegerea sa ca primar al comunei Mădulari, în 2016, legea îl obliga pe Dimulescu la această modificare. Nu a făcut-o și acum va intra în lungul carusel al cercetărilor administrative și penale. Surse din Mădulari susțin că locuitori ai comunei, sătui de această situație, au scris deja prefectului Mihai Oprea. Cât o fi prefectul de pesedist și coleg de partid cu Dimulescu, tot va trebui să țină cont de dispozițiile Legii 161/2003 care, la articolul 87, al. 1 litera d explică foarte clar starea de incompatibilitate a primarilor. ,,Funcțiile de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean sunt incompatibile cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: (….) Funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice altă funcție de conducere ori de execuție la societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată.” Articolul 91 al aceleiași legi spune că alesul local trebuie să demisioneze din calitățile mai sus amintite în 15 zile de la alegerea sa pe funcția publică.
Numai bun de Parchet
Ion Dimulescu poate avea probleme și sub aspect penal. Odată ce ANI va fi sesizată sau se va autosesiza și-l va declara incompatibil, îi va verifica și declarațiile de avere și interese. Acestea se depun conform Legii 176/2010, act normativ pe care Dimulescu îl încalcă într-o grămadă de paragrafe. Opt ani nu a amintit nimic de această firmă și despre funcția de administrator pe care o deține. De regulă, în asemenea situații, ANI sesizează Parchetul pentru fals în declarații. Edilul – șef de la Mădulari susține că este complet de bună credință și ne-a oferit spre publicare o decizie emisă de ANAF (vezi doc 2 jos) prin care SC Dim Plus Construct este declarată inactivă. Decizia este datată 18 aprilie 2016, deci înainte ca Dimulescu sa fie ales primar. Conform legii, o societate nu mai există în momentul în care este radiată. În cazul de față nu s-a emis o asemenea decizie, după cum recunoaște și primarul. ,,Nu știu de ce nu a fost radiată firma. Eu știu că am această decizie de inactivitate, de-aia am stat liniștit atâția ani, de-aia nu am trecut firma în declarațiile de avere și interese. Vă garantez că am fost de bună credință” a declarat Dimulescu. De acum, mingea este la prefect, ANI și Parchet.
Foto – Tribuna Vâlceană