Infracțiuni informatice pe unele site-uri din Africa de Sud. Acestea sunt acuzațiile în baza cărora procurorii DIICOT Sibiu au descins miercuri, 5 septembrie 2018, în județele Vâlcea, Sibiu, Gorj și Constanța, ridicând mai mulți indivizi ce sunt suspecți în dosar. Procurorii menționează că s-au făcut percheziții în 12 locații din cele patru județe, fiind duse la audieri nu mai puțin de 22 de persoane.
În fapt, anchetatorii au descoperit că în perioada 2014-2015, șapte dintre suspecți au constituit un grup infracţional organizat specializat în fraude informatice, prin intermediul unor site-uri de vânzări online din America de Sud.
”S-a reţinut că membrii grupului au postat anunţuri fictive pe mai multe site-uri de vânzări on-line, anunţuri de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (în special autoturisme), comunicând informaţii eronate victimelor tranzacţiei prin intermediul poştei electronice şi/sau a mesajelor SMS, constând în modalitatea de achiziţie, plata preţului, transferul/transportul bunurilor respective.Pentru a putea a intra în posesia sumelor de bani provenite din fraudele informatice, suspecţii le indicau potenţialelor victime anumite conturi bancare în care să fie virate sumele de bani pentru produsele <oferite spre vânzare> iar uneori transferul banilor se făcea inclusiv prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani” – se arată în comunicatul DIICOT Sibiu.
Conform procurorilor, suspecții din dosar au deschis conturi la instituții bancare din Ecuador, conturi pe care le foloseau la fraudele informatice.
În urma perchezițiilor, anchetatorii au confiscat laptop-uri, telefoane mobile, dar şi sume de bani – 84 150 lei, 5500 Euro, 820 lire sterline si 500 USD.
foto: arhivă