Secretarul Asociaţiei pescarilor din Sibiu, Alexandru Mareş, a făcut dezvăluiri interesante într-un interviu celor de la adevarul.ro. Sibianul spune că acum braconierii din Vâlcea s-au mutat în Sibiu, pentru că pe Olt în zona Vâlcea nu mai există peşte. De ce nu mai există? Secretarul Asociaţiei pescarilor din Sibiu spune că în Vâlcea s-a braconat legal, după ce ANPA a emis autorizaţii comerciale, însă nu a întreprins nicio acţiune de control. Astfel că vâlcenii au scăpat lucrurile de sub control, iar braconierii au golit apele râului Olt de peşte.
„În ultimul timp vin foarte mulţi braconieri şi din judeţul Vâlcea. Vin tot cu sprijinul localnicilor. Nu poţi veni din Vâlcea la Scoreiu (o localitate din judeţul Sibiu – n.r.) şi să ştii unde să braconezi” – susţine sibianul.
La întrebarea „De ce ar veni din Vâlcea până la Sibiu? Oltul curge şi pe la ei”, Alexandru Mareş a răspuns: „Agenţia naţională de pescuit şi acvacultură a emis autorizaţie comercială de pescuit pe râul Olt, în judeţul Vâlcea. Adică, într-un fel, se braconează legal. Şi acum, acolo nu mai există peşte, pentru că nu îi controlează nimeni. Când au fost date acele autorizaţii de pescuit profesionist, se vorbea că e necesar punct de debarcare, de prelucrare, adică dovada faptului că tot lanţul de prelucrare este funcţional. Că peştele este depozitat în condiţii bune. Dar, carul a fost pus înaintea boilor: au fost date autorizaţii deşi nu există nimic, nici măcar cine să verifice cât peşte se scoate din Olt.
Nu ştiu dacă este un noroc. Ştiu că cineva a avut proasta inspiraţie să dea autorizaţie de pescuit comercial pe Olt. Şi situaţia a ajuns scăpată de sub control, din punctul meu de vedere. Astfel de autorizaţii ar trebui date doar celor care au un plan de management foarte bine pus la punct, prin care – spre exemplu – cel care scoate o tonă de peşte, aduce o altă tonă de puiet. Să avem asigurat un ciclu. De aceea nu mai există peşte în acea zonă a Oltului şi pescarii sportivi tind să vină la Sibiu. Pentru că aici mai este peşte. De aceea, însă, vin şi braconierii”.
Situaţia este cu adevărat dramatică pe Olt la Vâlcea şi, la un moment dat, cineva trebuie să plătească pentru haosul creat şi pentru „crimele” care au afectat ecosistemul. De asemenea, o problemă a pescarilor sportivi vâlceni este aceea că nu ştiu să se solidarizeze şi să lupte împotriva braconajului.