Sindicalistul Florin Vîlnei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Poliţie „Sed Lex”, intervine în scandalul iscat în urma concursului organizat de IPJ Vâlcea pentru postul de şef al Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea. Deşi, în comunicatul său intitulat „A te clarifica nu este o ruşine”, Vîlnei nu nominalizează Inspectoratul de Poliţie Vâlcea, totuşi legăturile lui de prietenie (a se citi cârdăşie) cu anumiţi actuali şi foşti poliţişti vâlceni (exemplu Eugen Neaţă şi, implicit, Ion Matei şi alţi câţiva) sunt de notorietate şi este clar că nu-i lasă la nevoie. Se ştie faptul că sindicalistul a „băgat mâna şi-n foc” pentru prietenii lui şi a intervenit ori de câte ori s-a ivit o problemă la Poliţia Vâlcea.
Ca atare, Florin Vîlnei a luat poziţie şi în cazul organizării concursului pentru şefia Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea şi „loveşte” în conducerea IPJ Vâlcea, susţinând că s-a comis un abuz atunci când lui Ion Matei nu i s-a acordat punctul de oficiu prevăzut de legislaţie.
„Zilele acestea unele inspectorate judeţene de poliţie au organizat concursuri pentru ocuparea unor funcţii de conducere vacante. În Ordinul nr 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale MAI, la art. 23 din Anexa 3, selecţionarea poliţiştilor se prevede:
‹Concursul pentru ocuparea postului de conducere vacant constă în susţinerea unui interviu structurat pe subiecte profesionale, care se înregistrează audio şi/sau video›.
Cu toate că la art. 39 alin.(1) din acelaşi ordin şi aceeaşi anexă se prevede că: ‹Aprecierea rezultatelor finale ale fiecărei probe de concurs se face cu note de la 1 la 10›, iniţiatorii acestui ordin când au reglementat corectarea şi notarea testelor scrise la art. 42 alin.(1) au prevăzut că ‹Testul scris se corectează şi se notează, independent, de fiecare membru al comisiei de concurs sau, după caz, al subcomisiei de concurs, cu excepţia preşedintelui, respectându-se baremele de corectare şi notare. 1 punct se acordă din oficiu›.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în situaţia aprecierii şi notării interviului structurat pe subiecte profesionale, unde emitenţii nu au mai prevăzut că se acordă 1 punct din oficiu şi astfel unele comisii de concurs la aprecierea şi notarea interviului nu au mai acordat punctul din oficiu şi drept urmare candidaţii care au fost apreciaţi cu cel puţin nota 6,00 nu au fost declaraţi promovaţi, cu toate că dacă se aplica regula generală de la art.39 alin. (1), în toate aceste situaţii aveam un câştigător al concursului pentru că ar fi obţinut cel puţin nota 7,00, necesară promovării concursului.
După opinia noastră comisiile care nu au acordat punctul din oficiu au comis un abuz şi considerăm că, probabil, au fost duse în eroare de faptul că dacă în ordin s-a prevăzut că numai la corectarea şi notarea testului scris se acordă punctul din oficiu, înseamnă că la aprecierea şi notarea interviului dacă nu este stipulat punctul din oficiu, atunci nu se acordă.
Apreciem că este o eroare a direcţiei de linie, însă nici comisiile de concurs nu sunt exonerate de răspundere, deoarece dacă aveau dubii cu privire la apreciere şi notare nu trebuiau să desfăşoare concursurile până nu se clarificau pe această chestiune, sau poate au fost şi alte interese, pentru că în unele situaţii câştiga concursul cine nu trebuia.
ATENŢIE!!! Comisiile de concurs nu trebuie să aibă urechi pentru nici-un intervenient, indiferent ce hram poartă. Răspunderea le revine în totalitate membrilor comisiilor.
Şi totuşi în România rezultatele evaluării se exprimă prin note de la 1 la 10, aşa cum glăsuieşte şi Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare” – se arată în comunicatul preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Poliţie Sex Lex, Florin Vîlnei.
De precizat însă, la final, că şeful IPJ Vâlcea, Bogdan Berechet, a invalidat deja concursul, însă se pare că nu înainte de a rezolva chiar el contestaţie, pe care a respins-o.