Spitalul din Horezu a încăput pe mâna unei singure familii: cea a managerului. Desigur, pentru a avea linişte, directorul Constantin Popescu ,,serveşte” şi rudele ,,stăpânirii” locale, angajând neamurile primarului şi ale baronului de Horezu, Marcel Bogorodea. În alte cazuri, când n-ai nicio pilă şi te-a luat conducerea ,,la ochi”, ţi se interzice abuziv să concurezi pe un post pentru care ai pregătirea de specialitate.
Sora managerului a dat concurs singură
Un post de asistent TBC din Spitalul Horezu era vacant de jumătate de an (fiindcă fostul titular a ieşit la pensie în mai 2018), dar nu a fost scos la concurs decât în noiembrie, anul curent. Între timp, sora managerului Constantin Popescu, Elisabeta Schiteanu, a terminat cursul de radiologie (condiţie obligatorie de participare la concurs) şi s-a putut înscrie. Desigur, a candidat de una singură şi a fost admisă (vezi facsimil). Este de înţeles că nimeni nu poate îngrădi dreptul Elisabetei Schiteanu să participe la un concurs de asistent în spitalul de stat al cărei manager este fratele său. Dar cum se face că timp de jumătate de an nu s-a vacantat postul, iar după ce Schiteanu a absolvit cursul de radiologie, s-a organizat concursul? Cu 74,21 de puncte la scris şi cu 88 de puncte la oral (81,10 punctaj total), ruda de gradul I a directorului a fost angajată pe un post cu spor de 85% şi cu şase ore de muncă pe zi (nu opt, cum lucrează cei de la alte secţii). Salariul ei se duce bine spre 6000 de lei lunar. Amănunt important: directorul medical al spitalului şi preşedintele comisiei de examinare a fost chiar un medic TBC, dr. Elena Avram, soţia şefului compartimentului Patrimoniu din Primăria Horezu.
Soţia aceluiaşi director, economist la spital. Ruda baronului local n-a rămas pe-afară
În 2015, managerul Cristian Popescu şi-a angajat şi soţia, pe Ileana Popescu, personal TESA în Spitalul Horezu. Este drept că în perioada examenului dat de Ileana Popescu, soţul ei a fost destul de şiret încât să-şi ia concediu şi să nu apară prin spital. Aşa că doamna, de profesie economist (lucrase până atunci într-o bancă) a ajuns în subordinea soţului. Ca să fie tacâmul complet, pe 14 noiembrie 2018, Camelia Strungăreanu (ruda primarului Nicolae Sărdărescu) a fost obţinut 50,5 puncte la proba scrisă pentru ocuparea unui post de asistent generalist în blocul alimentar. Între timp s-a dat şi proba orală, la care a luat 10. În proba scrisă fusese devansată de o altă doritoare, dar aceasta a obţinut doar nota 4 la oral, iar departajarea s-a făcut uşor. Deci, Strungăreanu a fost cea admisă! Va trebui, în scurt timp, să fie trimisă la o specializare în dietetică, fiindcă nu o are. Dar ce are? Rude! Este nepoata de lui Marcel Bogorodea (unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni din Horezu), unchiul primarului Nicolae Sărdărescu. Constantin Popescu consideră că acuzaţiile nu stau în picioare. ,,Nu cred că este o problemă că sora mea a participat singură. Dacă doar ea s-a înscris, eu ce să fac? Vă garantez că în Spitalul Horezu nu se fac angajări pe pile sau bani” a specificat managerul.
Plângere la Parchet, din partea unei nemulţumite
Dacă am trecut în revistă câteva cazuri fericite, să analizăm şi un caz mai nefericit. Infirmiera Clara Stroe a dat examen singură şi a picat, pe 4 octombrie 2018. Lucru foarte rar întâlnit în Spitalul Horezu. Întâi concursul a suferit o amânare, de pe 2 octombrie (data stabilită iniţial) până pe 4, fără vreo explicaţie. ,,Nici nu am fost anunţată de această amânare, am văzut la faţa locului. Subiectele nu mi-au fost date din tematică, dar când am solicitat un răspuns referitor la acest lucru mi s-a spus că au fost date din bibliografie. Atunci, pentru ce mi-au mai dat tematică?! Nu mi-au oferit nici baremul de punctaj când mi-au dat subiectele, iar când am întrebat de ce, am primit tot un răspuns aiuritor: că au fost afişat la avizier, dar probabil cineva a luat foaia” a declarat Clara Stroe. Acesta a mai spus că va face plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu, întrucât s-a mai scos la concurs un post de asistent. ,,Am pregătirea necesară unui asistent, am o şcoală absolvită, dar nu pot intra pe post fiindcă mi s-a îngrădit accesul printr-o condiţie pe care o consider abuzivă. Pot candida doar persoanele debutante, nu înţeleg de ce, însă îmi voi căuta dreptatea la instituţiile statului” a mai spus infirmiera, vizibil nemulţumită. În replică, managerul spitalului a spus: ,,Eu nu am nimic cu dumneai, nu vreau să comentez cazuri particulare, dar din ce ştiu a dat un examen şi l-a picat. Nu cred că există condiţii abuzive de participare la concurs.”