Tupeu dus la extrem din partea medicului psihiatru Cristina Florina Orădan, de la Spitalul Municipal „Costache Niculescu” Drăgăşani, care îşi cere înapoi funcţia de şef de secţie, în instanţă, deşi este inculpat într-un proces de corupţie. Astfel, psihiatrul a dat în judecată atât Spitalul Drăgăşani, cât şi pe managerul acestuia – Marian Pârva, contestând, în fapt, decizia de revocare funcţie şi decizia de stabilire a salariului de bază.
Primul termen a avut loc pe data de 1 ianuarie 2017, iar în data de 24 aprilie 2017, procesul s-a suspendat pentru că, se pare, medicul Orădan a uitat să ajungă în sala de judecată. Însă, judecătorii Tribunalului Vâlcea au stabilit să reia procesul în data de 6 iunie 2017.
Managerul Spitalului Municipal „Costache Niculescu” Drăgăşani, Marian Pârva, consideră că decizia pe care a luat-o, de schimbare a medicului Orădan din funcţia de şef al Secţiei Psihiatrie, a fost una legală şi întemeiată, ţinând cont că psihiatrul se află în mijlocul unui proces penal de corupţie şi că are interdicţia de a se apropia de 7 dintre asistentele medicale, inclusiv de asistenta şefă. „Am schimbat-o pentru a se reglementa totul în instanţă. Şi mă refer aici la procesul penal în care este implicată doamna Orădan, pentru că are interdicţia de a se apropia de 7 dintre asistente. A avut interdicţia şi de a-şi exercita meseria o bună perioadă, însă judecătorii au decis ulterior să o lase să se întoarcă la muncă. Iar acum, în loc să stea cuminte şi să fie mulţumită că are drept de muncă, alege să ne dea în judecată. Acum vom vedea ce vor decide judecătorii” – ne-a declarat managerul Marian Pârva.
Medicul Orădan, acuzat de fapte de corupţie
Dosarul penal de la Spitalul Drăgăşani a fost cel mai răsunător caz de corupţie din ultimii ani din sistemul medical vâlcean. Întreaga reţea infracţională a fost descoperită în anul 2015, când procurorii au descins la spital, dar şi la domiciliile suspecţilor şi au ridicat mai multe persoane, printre care şi doi medici. Cauzele au fost separate ulterior. Dacă medicul de expertiză medicală Violeta Bică a fost şi condamnat într-un prim dosar, doctorul psihiatrul Cristina Orădan încă este judecat pentru luare de mită, înşelăciune şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni în alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea.
Astfel, conform anchetatorilor, psihiatrul Orădan interna fictiv pacienţi, întocmindu-le documentele medicale false pentru a putea beneficia de pensie de handicap. Ulterior, pacienţii erau trimişi, pentru expertiză psihologică în vederea întocmirii dosarului de pensionare, la psihologul Doina Barbu (DoinaMed), unde nu întâmpinau niciun fel de probleme în demersul lor.
Astfel, psihiatrul şi psihologul au creat un circuit al infracţiunilor, înşelând statul şi pensionând fictiv pe bandă rulantă. În acest dosar de corupţie deschis pe numele lor sunt incluşi şi 10 pacienţi, toţi din zona Drăgăşani, care sunt acuzaţi de înşelăciune şi dare de mită. Astfel, alături de psihiatrul Cristina Orădan şi psihologul Doina Barbu, din această cauză mai fac parte şi zece pacienţi inculpaţi, aceştia fiind: Ionela Enăşoiu, Maria Iordache, Maria Băluţă, Constantin Paţanghel, Victoria Nicolăescu, Elena Marin, Verginica Marin, Ana Zgondoiu, Nicoliţa Şerban şi Ion Marin. Parte civilă în dosar s-au constituit Consiliul Judeţean Vâlcea, Casa de Asigurări de Sănătate, Consiliul Local Grădiştea şi Consiliul Local Livezi.
Iniţial, medicului psihiatru Orădan i s-a interzis să profeseze şi să intre în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Drăgăşani. Asta până în luna august 2016, când Orădan a revenit la serviciu, spre uimirea şi nemulţumirea tuturor.