Într-o țară ca România, care suferă foarte mult din cauza scăderii demografice și unde copiii încep să ajungă… pe cale de dispariție (la modul figurat), iată că tot mai mulți copii din țara noastră sunt dați dipăruți la modul cât se poate de adevărat, fiind căutați de autorități, rude și familie!
Fenomenul copiilor dispăruți este cu atât mai alarmant în România, cu cât, dintre cele 9.902 de sesizări privind minori dispăruți, procesate la nivel național în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale, căminele școlare sau centrele DGASPC, potrivit statisticii realizate de Inspectoratului General de Poliție din România (IGPR), solicitată de Organizația Salvați Copiii România. Dintre aceste sesizări, active mai sunt, în acest moment, 424, majoritatea (295) privind minori cu vârstele cuprinse între 14 și 17 ani.
„Experții Salvați Copiii atrag atenția că aceste plecări voluntare ale copiilor sunt adesea un simptom al uneia sau mai multor experiențe negative care li se întâmplă. Prin comparație, între 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 au fost înregistrate 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor, cu 1.145 mai mult decât în cursul anului anterior (aprilie 2021/ aprilie 2022)”, au anunțat specialiștii organizației Salvați Copiii.
Din fericire, Vâlcea nu se află în topul județelor în care copiii sunt dați dispăruți. Sigur, aspectul poate fi explicat și prin prisma faptului că Vâlcea este un județ îmbătrânit, în care nu domiciliază foarte multe persoane minore (aici se află mai puțin de 50.000 de persoane minore). Însă, la nivel național, situația dispariției copiilor este de-a dreptul alarmantă. Cei aproape 10.000 de copii dați dispăruți în cursul unui an ar putea popula un cartier obișnuit al unui municipiu reședință de județ din România!
Sursă foto: Organizația Salvați Copiii România