7 august 2017

La aniversare! Un vâlcean a editat cea mai bună revistă românească din diaspora, între 1982 – 1998

Uneori, un singur român patriot, cu conştiinţa că aparţine acestei ţări, face mai mult decât un vremelnic demnitar sau om al administraţiei, care îşi face slujba şi îşi ia leafă mecanic, fără să ofere nimic în schimb. România are destule cazuri de oameni cu înaltă conştiinţa naţională care, deşi fac parte din diaspora, fac cinste naţiunii care i-a născut şi educat. Un asemenea caz este şi preotul vâlcean dr. Ioan Dură, preotul protopop al ortodocşilor români din Olanda şi Belgia Flamandă. Aşa cum am arătat în câteva rânduri, dar şi cum frumos a expus prestigioasa publicaţie Formula AS în urmă cu aproximativ două luni, preotul dr. Ioan Dură (din Fedeleşoiu – Vâlcea), a ţinut steagul românismului şi ortodoxiei, fiind sprijinul românilor din Ţările de Jos. Cuvinte de laudă la adresa părintelui n-au doar enoriaşii, care l-au lăudat, pe merit, în diverse materiale televizate, dar şi oficiali ai statului român, cum ar fi Excelenţa Sa, Ireny Comaroschi, fostul ambasador al României în Olanda. Interviul complet al vâlceanului care se luptă pentru România şi BOR peste hotare, poate vi citit aici:
http://www.formula-as.ro/2017/1266/spiritualitate-39/pr-ioan-dura-protopop-al-parohiilor-ortodoxe-din-belgia-si-olanda-biserica-este-prima-chemata-sa-pastreze-identitatea-romanilor-din-diaspora-22310
Personalitate marcantă a culturii locale, deşi a dus lupta culturală pentru România, în străinătate, pr. Ioan Dură a fost făcut cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea în 2007, alături de fratele său, preotul Nicolae Dură, profesor universitar doctor în Drept Canonic, celebru îndrumător de doctorate în domeniu. Viaţa şi activitatea celor doi preoţi vâlceni este plină de premii şi distincţii, primite din ţară şi de peste hotare. Nu l-am fi putut uita pe Ioan Dură acum, în prima decadă a lunii august, mai cu seamă că pe 9 august împlineşte 72 de ani, drept pentru care îi urăm la mulţi ani.
În final amintim doar una din faptele pentru care vâlceanul Ioan Dură merită consideraţia celor din ţară. Între 1982 – 1998, la Zoetermeer (Olanda), a apărut revista româneasca ,,Mărturie Ortodoxă”, editată pe cheltuiala părintelui. Mulţi specialişti susţin că, prin numele sonore (româneşti şi străine) care au semnat articole şi studii ştiinţifice de certă valoare, ,,Mărturie Ortodoxă” a fost cea mai bună revistă a românilor din diaspora. Ceea ce nu este deloc puţin, ba din contră!

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.