Zi de zi, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Vâlcea este pur şi simplu asaltată de zeci de rromi, care-şi fac veacul prin zonă. A devenit deja un prost obicei ca cetăţenii de etnie rromă să stea pe holurile unităţii spitaliceşti şi de multe ori să fumeze şi să facă gălăgie. Cel mai deranjat este însă că, frecvent, ei provoacă scandaluri, bruschează şi înjură cadrele medicale, creând o stare de temere atât pentru medici şi asistenţi, cât şi pentru pacienţi.
Această problemă a fost discutată la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Vâlcea, din data de 27 februarie 2017, atunci când preşedintele Constantin Rădulescu a anunţat că vrea să înfiinţeze două posturi de mediatori în Spitalul Judeţean, care să fie ocupate de cetăţeni de etnie rromă. Aceştia din urmă vor avea menirea de a interveni în scandaluri şi de a media conflictele.
„Problema aceasta cu care ne confruntăm, din nefericire, la Spitalul Județean Vâlcea problema cu paza este una extrem de grea. Cred că dacă am aduce acolo un batalion, dotat cu echipamente diverse, greu ar putea împiedica ceea ce dumneavoastră și presa ați semnalat de fiecare dată. Mă refer la scandalurile și abuzurile la care sunt supuși medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe, dar și personalul din Spitalul Județean. Se întâmplă niște lucruri extrem de grave în anumite momente ale zilei, când Unitatea de Primiri Urgențe este efectiv atacată. Avem în discuție acum, în afară de paza care trebuie asigurată, să înființăm două posturi de mediator de cetățeni de etnie rroma, care să fie tot timpul prezenți la UPU. Poate așa, vorbindu-le celor care uneori fac scandal, să încerce să aplaneze conflictele care din păcate sunt destul de dese și regretabile. Încercăm să avem un dialog cat mai deschis cu reprezentanții celor care provoacă aceste scandaluri, astfel încât să nu se mai întâmple” – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Pe de altă parte, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţe Vâlcea, dr. Dan Ponoran, a declarat că serviciul de pază al unităţii a fost scos la licitaţie, fiind câştigat de o firmă specializată.
„S-a scos la licitație în sistemul electronic de achiziții publice și s-a obținut un preț de 7.000 RON pe lună, iar la Consiliul Județean plăteam 11.760 lei fără TVA. Încălcam Legea 98/2016 dacă eu păstrăm acest contract fără să-mi scot în sistemul electronic de achiziții publice” – a spus Ponoran.
Foto: Facebook
Totuși problema e simpla. Avem legi și poliție. Avem forte speciale care pot rezolva rapid problema. Cetățenii romi pe care noi majoritatea ii ocrotim și susținem financiar pot merge la sediul partidei rromilor și pot discuta acolo eventual da cu Ghioculescu dacă moare sa scapă cu viața pacientul respectiv. Medicii vor putea sa și desfășoare activitatea liniștiti, pacienții de asemenea și toată lumea va fi fericita.
Oameni care inca mai cred ca sunem in evul mediu vremuri in care totul se rezolva prin forta pumnului , nu mai suntem oameni buni in vremurile alea ! Nu-i judec ca ar fi rromi ci pur si simplu nu se mai fac astfel de lucruri in zilele noastre !
Unde sunt trupele statului (politie, jandarmerie, politie locala etc) platiti cu bani grei de la bugetul statului?
De ce nu nu isi fac treaba? Sa ii adune, sa faca putina instructie cu ei in dube, sa repete acasta operatiune de cateva ori si, cu siguranta isi vor vedea de treaba acesti cetateni mai colorati