Dacă mulţi dintre vâlceni au crezut că judeţul Vâlcea a scăpat de pesta porcină, ei bine, iată că Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea îi contrazice. Conform directorului acestei instituţii, Mihaela Dima, în acest moment, în judeţul Vâlcea sunt active nu mai puţin de 13 focare de pestă porcină, în gospodăriile oamenilor: 8 la Drăgoeşti şi câte unul la Mateeşti, Călimăneşti, Tetoiu, Livezi şi Roşiile.
În acest context, echipe mixte ale DSVSA Vâlcea, IPJ Vâlcea şi Direcţiei Agricole Vâlcea au plecat în teren, într-o amplă acţiune pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine. Ei bine, pentru că aveau informaţii că la Mihăeşti există o exploataţie non-profesională unde se comercializează porci fără documente de provenienţă şi documente sanitar – veterinare, inspectorii au descins la acea locaţie. Acolo, spune DSVSA Vâlcea, au fost găsiţi zeci de porci fără crotalii şi/sau documente, dispunând de îndată uciderea animalelor.
„Azi a fost prima acţiune de acest gen. Aveam informaţia că la exploataţia non-profesională de la Mihăeşti s-au comercializat, în ultima perioadă, 200 de capete de porci. Astfel, s-a constatat că nu se respectă interdicţia de mişcare a porcinelor, comercializare lor fiind interzisă. În momentul controlului, am găsit 57 de porci , doar 9 identificaţi cu crotalie, însă pentru niciunul nu existau documente. Pentru că stare de sanatate a porcilor este necunosută, fiind suspecţi de boală, s-a luat decizia uciderii porcilor şi îngroparea acestora. Măsuri se vor lua şi împotriva proprietarilor exploataţiei” – ne-a declarat directorul DSVSA Vâlcea, Mihaela Dima.
De cealaltă parte, proprietarii exploataţiei de animale s-au răzvrătit pe Facebook, susţinând că măsura este una nedreaptă, atâta timp cât porcilor nu li s-au făcut analize şi au fost ucişi deşi erau sănătoşi. Oamenii au anunţat că îşi vor căuta dreptatea în instanţa de judecată.
sursa foto: captură video Facebook