24 iulie 2023

40 de milioane de euro pentru un proiect de senzație. Combinatul chimic de la Vâlcea revine în forță

Se apropie de final unul dintre cele mai mari proiecte postdecembriste de pe platforma industrială din Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex Borzești, proprietarul fostului combinat Oltchim, este pe cale să-și finalizeze propria centrală de cogenerare. Construirea ei a durat un an și jumătate, timp record pentru România. Investiția va oferi combinatului chimic vâlcean o competitivitate extraordinară pe piața mărfurilor europene, dar va și reduce emisiile de poluare într-un timp record. Din afară, poate părea banal. Un investitor mare – Ștefan Vuza – a construit o centrală de cogenerare la Vâlcea. Aparent, nimic surprinzător. Dar când aceasta va funcționa, iar marfa produsă la combinat va avea prețuri extraordinare pentru piața europeană, evident că tot Râmnicul va resimți binele produs. Combinatul va produce, va încasa, se va dezvolta și odată cu el o întreagă rețea de firme pe orizontală, deservente ale combinatului, vor avea activitate. Aceasta înseamnă locuri de muncă și afaceri competitive, adică rețeta corectă a capitalismului. Pe pagina de Facebook a Chimcomplex este redat un text de final de proiect, dar și un video despre centrala de cogenerare. Le redăm pe ambele integral. 

Într-o zi acum un an jumătate, pe un teren viran din combinatul de la Rm. Vâlcea, a început o aventură ca-n filme! Și azi, ce să vezi? Magie tehnologică și muncă românească în prim-plan!

A început cu un vis. Dacă am implementa un proiect care să ne asigure securitate energetică, optimizarea cheltuielilor, reducerea emisiilor într-un timp record și cu costuri sub media națională? E posibil la noi, țara cu cele mai mari recorduri în întârzieri pe șantierele de peste tot?

Ei bine…DA! În locul terenului viran, admirăm acum cu ochii mari o tehnologie demnă de filmele SF, toată realizată de o echipă de ingineri și muncitori români! 

Instalația de cogenerare de la Rm. Vâlcea nu este un produs 100% „made în România”. De fapt, e rezultatul unei colaborări perfecte între imaginația românească și tehnologia americană. 

Complexitatea proiectului a dat bătăi de cap echipelor internaționale care au lucrat pe șantierul celei mai mari centrale de cogenerare construite în România, în ultimii 11 ani. Însă, după cum vedeți, profesioniștii adevărați iau deciziile corecte și au curaj să acționeze. 

Peste 40 milioane de euro a costat acest proiect, finanțat de Chimcomplex. Dar, spunem noi că a meritat fiecare cent. Cumva, peste noapte, nu doar Chimcomplex s-a transformat, ci și oamenii săi. 

Aplauze, pentru acești oameni minunați care au demonstrat că în România pot fi realizate proiecte tehnologice de înaltă complexitate într-un timp realist, ceea ce aduce beneficii semnificative pentru țară!

VIDEO AICI:

https://fb.watch/lZ_YOxTf4g/

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like