Jocurile Olimpice reprezinta unul dintre cele mai de seama evenimente internationale, cu un ecou rasunator nu doar in lumea sportului ci si la nivel cultural, reunind la fiecare 4 ani cei mai buni sportivi din toate colturile lumii ce concureaza pentru marele premiu, uniti sub acelasi dicton antic: Citius, Altius, Fortius (tr. mai rapid, mai sus, mai puternic). Primele competitii sportive olimpice isi au radacinile undeva in jurul anului 776 I.Hr., in Grecia Antica. Locul de origine al acestora este Olympia, o localitate in imediata apropiere a padurii de maslini salbatici care, potrivit miturilor, era lacasul sacru al zeilor ce mai coborau din cand in cand in randul muritorilor.
Torta aprinsa, ce da startul Jocurilor Olimpice si deschide drumul ritualic catre victorie, dainuieste pana astazi, fiind un simbol al depasirii limitarilor umane si al apropierii de divin
Sa pornim, asadar, intr-o fascinanta incursiune a legendelor si miturilor tesute in jurul marelui eveniment sportiv precum si evolutia sa de ieri si pana azi.
Jocurile Olimpice in Antichitate
Olympia, locul de origine al Jocurilor Olimpice era un sanctuar dedicat marelui Zeus, in cinstea caruia s-au organizat si primele competitii sportive. Legenda spune ca insusi Hercule, dupa ce a dus la bun sfarsit “cele 12 munci” a construit marele stadion olimpic, in onoarea tatalui sau. Acesta ar fi primit coordonatele exacte pentru delimitarea terenului de la insusi Zeus, si anume echivalentul a 200 de pasi, ceea ce a si devenit, ulterior, un etalon de referinta in masurarea distantei. Competitiile olimpice se desfasurau pe parcursul a 5 zile, o data la 4 ani in contextul celebrarii Marelui Zeu dar si ca practica funerara dedicata razboinicilor si eroilor decedati in glorie si virtute. Intra aici si citeste mai multe despre radacinile Jocurilor Olimpice si fascinanta lor simbolistica si mitologie.
Olimpiada incepea cu o procesiune ritualica in care concurentii defilau solemn in fata publicului si depuneau juramantul olimpic. Abia a doua zi incepeau competitiile propriu zise in care concura liga juniorilor cu varste cuprinse intre 18-20 de ani. A treia zi aveau loc luptele libere, competitiile de box si cursele de alergare, urmand ca in a patra zi sa aiba loc faimoasa si intens disputata proba de pentatlon, culminata cu cursele de calarie si intrecerile cu care de lupta. Incepand cu cea de-a 7 editie din anul 752 I. Hr., a fost initiata ceremonia de premiere a castigatorilor olimpici cu faimoasa coroana din frunze de maslin, ramura de palmier si sulul de lana rosie, toate simboluri ale victoriei ce sunt recunoscute si in zilele noastre.
Regulamentul Jocurilor Olimpice stipula clar ca participantii trebuiau sa apartina castelor superioare, sa dea dovada de moralitate si comportament pro-social, sa nu recurga la tertipuri de intimidare a adversarilor si sa nu corupa sau sa contrarieze publicul. Femeile aveau interdictie absoluta in a partcipa la Jocuri, atat in postura de concurent cat si ca spectator. Industria pariurilor sportive a fost si ea infloritoare in contextul Olimpiadei, instigand suporterii loiali sa mizeze sume importante pe victoria sportivilor preferati. Daca esti si tu un mare amator al jocurilor sportive, si te pasioneaza riscul calculat al pariului, intra pe site si afla mai multe informatii despre agentia Netbet , pentru a-ti pregati urmatoarea strategie.
Jocurile Olimpice in Epoca Moderna
Cu un apogeu de popularitate intre secolele IV-V, Jocurile Olimpice s-au confruntat cu un declin major odata cu instaurarea influentei romane in Grecia Antica. Asadar, undeva in jurul anului 392 d. Hr., crestinismul castiga tot mai mult teren in Imperiul roman ceea ce s-a sondat cu interdictia tuturor cultelor stravechi si practicilor religioase pagane a teritoriilor ocupate, inclusiv a Olimpiadei ce era dedicata in mod traditional marelui zeu grec, Zeus.
Asadar, timp de peste un mileniu, Jocurile Olimpice au intrat intr-un con de umbra, urmand sa fie readuse la viata abia in secolul al XIX-lea, de istoricul francez Pierre de Coubertin. Acesta a infiintat Comitetul International Olimpic, cu scopul de a initia la nivel mondial organizarea unei versiuni contemporane a Olimpiadei Antice. Astfel, Torta Olimpica a fost aprinsa din nou in anul 1896, la Atena, acesta fiind considerata prima editie moderna a Jocurilor Olimpice. La momentul actual Jocurile Olimpice de vara sunt cel mai popular eveniment sportiv, cunoscut si urmarit la fiecare editie, de sute de mii de spectatori.
Evoluand de la o intrecere cu 42 de probe si mai putin de 250 de sportivi, pana la un colosal eveniment ce inglobeaza 300 de probe sportive si mai mult de 10 000 de sportivi, Jocurile Olimpice sunt fara doar si poate una dintre cele mai pretioase mosteniri ce a trecut proba timpului.
Sursa imagine: Pixabay.com
℗Articol publicitar