Trebuie să precizăm că mediul antreprenorial a fost stimulat să investească și să crească în Romania, fiind foarte multe companii care aleg țara noastră datorită taxelor care sunt mai mici decât în alte țări mai dezvoltate, cum este Germania, de exemplu.
Pe de altă parte, s-au luat măsuri utile în ultimul timp, cum de pildă putem aminti debirocratizarea procedurilor de la Registrul Comerțului, astfel că în prezent se poate deschide un SRL online. Nu numai înființarea de firme, ci orice procedură care trebuie parcursă la Registrul Comerțului poate fi parcursă online și putem aminti deschiderea unui punct de lucru.
Astfel, în topul celor mai valoroase companii din Romania OMW Petrom a fost numărul unu de zece ori, în timp ce Hidroelectrica și UiPath au urcat și ele pe prima treaptă a podiumului de trei ori fiecare, potrivit unei analize realizate de ZF.
Compania OMW Petrom a fost devansată de pe prima treaptă, în anii 2019 – 2022, de UiPath și Hidroelectrica. UiPath s-a clasat pe prima poziție în anii 2019 – 2021, iar Hidroelectrica în 2016 – 2018.
UiPath
Compania UiPath a fost fondată de românul Daniel Dineș, care a lucrat pentru Microsoft și care a început cu UiPath din apartament, iar unul din secretele sale a fost să unească tot ce au mai bun competitorii, după cum afirma chiar el:
„În viață, norocul este extraordinar de important. În 2012, martie, am lansat o platforma nouă, dar voiam să tragem cortina. Însă în octombrie 2013 am primit o cerere de la o adresă de e-mail de Yahoo să facem o demonstrație, să vindem produsul nostru. De fapt era o companie mare, interesată să ne cumpere produsul. Caracterul oamenilor contează foarte mult. Tipul era indian. Se ocupa cu automatizarea. Omul era tratat foarte de sus. Ne-a dat o șansă, să facem același produs pe care îl făcea atunci o companie britanică, Blue Prism. S-au dus cei mai buni oameni. Au stat 3 luni. Ce făceau ceilalți într-un an, noi am reușit în trei luni. Am învățat tehnologia. Am copiat partea bună de la orice competitor. Competitorii au fost aroganți și nu voiau să ia ce e mai bun de la alții. În viață, să fii arogant e foarte costisitor.”
Hidroelectrica
Este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de sericii tehnologice din Sistemul Energetic din Romania, companie în administrarea căreia se află 169 de centrale, iar din noiembrie 2019 a intrat în topul celor mai valoroase companii din România.
Acționar majoritar este Statul Român, care deține 80,056% din totalitatea acțiunilor și avea în 2019 3.402 angajați.
OMV Petrom
OMW Petrom este, potrivit Wikipedia, este cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei, cu activități în sectoarele Exploatare și Producție, Rafinare și Marketing, Gaze Naturale și Electricitate.