De fiecare dată când ninge abundent, există un pericol real în în zona Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea şi a Filarmonicii Ion Dumitrescu. Asta pentru că atunci când clădirea a fost reabilitată, în proiectul întocmit nu s-a avut în vedere şi montarea unor parazăpezi. Astfel că, toată zăpada acumulată pe acoperiş cade pe trotuare sau chiar în stradă.
Aşa s-a întâmplat şi în seara zilei de vineri, 23 martie 2018, când o cantitate însemnată de zăpadă s-a desprins de pe acoperişul colegiului şi al filarmonicii şi a căzut pe trotuar şi pe carosabil. Din păcate, în acel moment s-a nimerit să treacă un autoturism taxi, care a fost surpins de căderile de zăpadă de pe acoperiş.
Autorităţile au fost anunţate imediat, angajaţii Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” au izolat zona, iar poliţiştii locali ai Poliţiei Locale Râmnicu Vâlcea au dirijat traficul, astfel încât să ţină cât mai departe maşinile de zona periculoasă.
Directorul Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari”, Isabella Ioniţă, ne-a mărturisit că încă de acum câteva săptămâni a făcut demersuri atât la Pieţe Prest, cât şi la ISU Vâlcea pentru a se lua măsuri şi a da zăpada jos de pe acoperiş, însă fără rezultat.
„Este o problemă care ne preocupă de când a fost reabilitat liceul şi nu s-au pus parazăpezi. Vara trecută când a fost verificarea sustenabilităţii proiectului european, am semnalat acest lucru şi îl semnalez de atunci în continuu. Noi am luat toate măsurile noastre de protecţie, pentru a nu pune în pericol viaţa elevilor. Copiii au fost păziţi tot timpul şi s-a format un cordon pentru a-i scoate din şcoală. Însă nu avem utilajele necesare pentru a interveni pe acoperiş şi a da zăpada la o parte. În anii trecuţi, cei care ne ajutau cu această problemă erau cei de la ISU Vâlcea…” – ne-a declarat directorul Isabella Ioniţă.