24 aprilie 2019

LA APAVIL, APA VĂZUTĂ „ALTEFL”

​După vizitele profesorilor la Stația de Epurare Ape Uzate a Apavil SA, acum a venit rândul elevilor să afle informații atât despre drumul apei de la sursă la consumator, cât și despre procesul de epurare a apelor uzate.

Peste 100 de elevi de la instituții de învățământ din aria de operare a Apavil SA (Colegiul Național Alexandru Lahovari, Școala Gimnazială Budești, Școala Gimnazială Costea Marinoiu -Ocnele Mari și Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu – Drăgășani), însoțiți de cadrele didactice, au participat săptămâna trecută la lecții „altfel” la Stația de Epurare Ape Uzate Rm. Vâlcea și la Stația de Tratare și Pompare Apă Potabilă nr. 1 Drăgășani, unde au aflat informații despre drumul apei de la sursă la consumator și, apoi, până la vărsarea în emisar.

La SEAU Rm. Vâlcea elevii au aflat despre procesele tehnologice de epurare, de la treapta mecanică până la cea biologică, procese în urma cărora apele uzate sunt aduse la parametrii optimi pentru a putea fi eliberate în emisar (râul Olt). Un alt obiectiv care a prezentat interes a fost linia de tratare a nămolului în cadrul căreia funcționează și instalația de cogenerare: centrala tremică pe biogaz/gaz natural și 2 generatoare electrice pe biogaz.

Stația de Tratare și Pompare Apă Potabilă nr. 1 Dragășani a fost locul de explorare al celor mai mici dintre vizitatori, care au aflat lucruri interesante despre traseul apei de la sursă până la robinet. Cu un front de captare compus din 9 puțuri de mare adâncime și două rezervoare supraterane, această stație asigură tratarea și distribuția apei potabile către locuitorii din Drăgășani și Stefănești. Cele mai interesante lucruri pentru copii au fost micile experimente de laborator la care au participat, ocazie cu care au aflat și cum se tratează apa brută, cum ajunge în rezervoarele de înmagazinare – distribuție, ca mai apoi să ajungă, curată, în aproape 8000 de case și instituții.

Aceste vizite s-au desfășurat în baza acordului de parteneriat încheiat la începutul anului școlar 2018-2019 între Apavil SA și Inspectoratul Școlar Județean și vizează, printre altele, desfășurarea unor acțiuni de conștientizare, în rândul elevilor, a efectelor negative produse de obiectele ajunse în rețelele de canalizare, dar și importanța protejării mediului.

You May Also Like