Peste două milioane de români își sărbătoresc onomastica, în fiecare an, pe 15 august, dar și pe 8 septembrie. Maria, Mariana, Marin, Marian și derivatele lor fac ca numele acestea să fie printre cele mai des întâlnite în România, alături de cele care derivă de la Ion (Ioana, Ioan, Ionela, Ionel etc.), de la Gheorghe (George, Georgeta, Georgiana, Gheorghiță etc.), dar și de la Elena.
Dacă numele Ion și Gheorghe (împreună cu derivatele lor, luându-le în calcul inclusiv pe cele feminine) sunt folosite cu precădere pentru bărbații din România, așa cum era de așteptat, în cazul numelui Maria (și al derivatelor lui, inclusiv cele masculine), femeile din România sunt cele care îl poartă în majoritate. Aproximativ 1,8 milioane de românce își serbează onomastica. Sigur, și nume precum Marin, Marian, Marinel și altele asemenea sunt relativ des întâlnite, dovadă fiind faptul că aproape 400.000 de bărbați români poartă aceste nume. Dintre femeile care își serbează astăzi onomastica, 1.400.000 se numesc Maria, 270.000 poartă numele Mariana, iar alte 51.000 de românce se numesc Marinela.
Istoricii consideră că numele Maria a devenit foarte cunoscut în epoca republicană a Imperiului Roman prin prisma comandantului militar Caius Marius. Cei care au studiat originea numelui sunt de părere că el face referire la cuvântul etrusc „maru”, care însemna numele unei funcţii şi care, inițial, a avut înţelesul de „om, persoană”.
Însă, deși numele Maria are legătură, iată, cu un personaj numit Marius, numele acesta din urmă nu este sărbătorit în datele de 15 august și, respectiv, 8 septembrie.
Dacă mai sus v-am prezentat cele mai des întâlnite nume care derivă de la Maria, iată și câteva nume foarte rar întâlnite care sunt sărbătorite în datele de 15 august și 8 septembrie: Marusia, Meri, Mari.
Voi cunoașteți vreo persoană care poartă în cartea de identitate aceste nume rar întâlnite? 😀