Prefectul de Vâlcea, Florian Marin, a declarat, la ultima sa conferinţă de presă, că autorităţile judeţului nostru sunt pregătite pentru iarnă. Toate măsurile au fost luate din timp, iar fiecare instituţie ştie ce are de făcut şi şi-a stabilit priorităţile de pe acum. Aşadar, dacă vin ninsorile în aceste zile, prefectul Marin spune că nu vom luaţi prin surprindere.
Pregătiţi de deszăpezire…
În privinţa deszăpezirii drumurilor naţionale de pe raza judeţului Vâlcea, drumuri ce au o lungime totală de 482,5 km, s-a încheiat deja un contract multianual cu firmele asociate S.C. CONSTRUCŢII GENERALE OLTENIA & S.C. ROSAL GRUP S.A. Mai mult, Secţia de Drumuri Naţionale Vâlcea anunţă că are pe stoc 159 de tone de nisip, 4520 de tone de sare, 28,6 de tone de clorură de calciu şi 17,6 tone de carburant.
Pe drumurile judeţene, în lungime totală de 967 km, deszăpezirea va fi făcută de RAJDP Vâlcea, Consiliul Judeţean Vâlcea încheind deja un contract în acest sens. La nevoie, activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene va fi asigurată suplimentar, prin 10 convenţii încheiate cu prestatori specializaţi, de următoarele firme: SC BALASOTRANS SRL Danicei, SC CHIMPROMETSRL, SC RADOICONSTRUCT SRL, SC IZOMAD SRL, SC GICROM TRANSPORT SRL, PF MANEA IONUT, SC MUFTAR SRL, SC COLECTMETAL SRL, SC BEBECOC SRL, SC VALROB SRL. De altfel, pentru drumurile judeţene există stocuri suficiente de nisip (3282 tone), sare (375 tone) şi carburant (10 tone).
În ceea ce priveşte deszăpezirea pe drumurile de interes local, prefectul Marin susţine că 27 unităţi administrativ-teritoriale au încheiate contracte de deszăpezire, 17 primării au încheiate contracte de deszăpezire şi dispun şi de utilaje proprii, iar 45 de UAT-uri realizează activitatea de deszăpezire cu utilaje proprii. În privinţa stocurilor de materiale antiderapante, acestea se prezintă în felul următor: 426,5 tone de nisip, 1862,6 tone de sare şi 32,80 tone de carburant.
Monitorizarea persoanele fără adăpost, a bolnavilor şi gravidelor
La nivelul întregului judeţ s-a dispus să se efectueze din timp o acţiune de verificare li de identificare a persoanelor vulnerabile. Ca urmare, asistenţii sociali din cadrul primăriilor, dar şi poliţiştii au sarcina precisă de a găsi persoane fără adăpost, persoane vârstnice singure şi copii singuri, care pot fi supuşi riscului de îngheţ sau îmbolnăvire cauzată de temperaturile scăzute. Pentru aceştia, primăriile trebuie să identifice de urgenţă spaţii amenajate corespunzător pentru cazarea pe perioadele cu temperaturi scăzute.
Mai mult, primarii au obligaţia de a acorda ajutoare (lemne, asistenţă socială) persoanelor vârstnice singure sau copiilor singuri şi să-i monitorizeze permanent pentru a le salva viaţa când situaţia o impune.
O altă măsură luată este aceea de identificare a, la nivelul fiecărei localităţi, a femeilor gravide și a persoanelor celor care efectuează tratament de dializă și hemodializă.
Controale ale prefectului în mai multe localităţi…
Pentru a se asigura că localităţile judeţului Vâlcea sunt pregătite de iarnă şi toate măsurile necesare sunt respectate, prefectul Florian Marin a mers personal în mai multe comune.
„Prin Ordinul Prefectului nr. 519/26.10.2017 au fost constituite comisii mixte, conduse de prefectul și subprefectul județului, a utilajelor și stocurilor de intervenție (combustibil, material antiderapant) la nivelul localităților și a administratorilor infrastructurii rutiere.
Pana la data de 29 noiembrie 2017, au fost verificate un număr de 18 localități (Măldărești, Slătioara, Mateești, Berbești, Păușești-Măglași, Vlădești, Băile Olănești, Mihăești, Budești, Galicea, Olanu, Drăgoești, Drăgășani, Pesceana, Glăvile, Amărăști, Crețeni, Gușoeni), precum și două depozite de material antiderapant ale Secției Județene de Drumuri Naționale, constatându-se că stocurile de material antiderapant și combustibil raportate de autoritățile locale se regăsesc în depozitele acestora, inclusiv spațiile pentru cazare” – susţine prefectul Florian Marin.