În cursul nopții de vineri spre sâmbătă (11 spre 12 octombrie 2024), polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au organizat și desfășurat o acțiune pentru creșterea siguranței rutiere pe principalele artere de circulație din județ, în special în zonele unde au fost înregistrate accidente rutiere grave produse pe fondul vitezei excesive.
Cu această ocazie, au fost folosite aparatele radar, aparatele etilotest şi aparatele drugtest, pentru depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau aleg să conducă vehicule sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise.
Astfel, au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, cinci conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 13 sancțiuni contravenționale conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în valoare totală de aproximativ 15.000 de lei.
Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, acestea fiind intensificate pe timp de noapte pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care nu respectă legea!
Sfaturi de polițiști
Pentru a nu fi implicaţi în accidente generate de viteza excesivă sau neadaptată, polițiștii rutieri vâlceni transmit următoarele recomandări:
• dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea; țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență;
• acționați pedala de accelerație cu moderație și respectați regulile de circulație în orice împrejurare; nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic;
• evitaţi preocupările care vă distrag atenția și nu conduceţi dacă sunteţi obosiţi; nu folosiţi telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip „hands-free”;
• mai ales la drumuri lungi, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum; asigurați-vă permanent că autovehiculul pe care îl conduceți corespunde tehnic și puteți face față unor condiții meteo care pot afecta vizibilitatea sau confortul conducătorului auto, până la maniera în care afectează capacitatea de deplasare sau rezolvare în condiții de siguranță a situațiilor ce pot apărea în trafic (ex.: starea ștergătoarelor de parbriz, funcționarea instalației de degivrare, starea celor două triunghiuri din dotarea mașinii etc.).