Revista Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ACMRR) din Serviciul de Informații Extene (SIE) a ajuns la un respectabil număr festiv. Rezerviștii cu talent la scris din SIE editează de cincisprezece ani o publicație trimestrială, care concurează bine revistele de profil geo – strategic și geo – politic de pe piața media românească. Unul dintre numere, în 2015, a fost lansat la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea, prin grija și implicarea colonelului (r) Grigore Predișor, membru al asociației. A fost prezentă conducerea de atunci a ACMRR SIE și s-au prezentat comunicări de profil în fața unei săli arhipline.
Numărul aniversar cuprinde articole despre crezul celor care editează revista, apoi se trece la buletinele informative de profil despre cât și dacă Donald Trump a periclitat siguranța națională a SUA, despre președinți curtați de KGB, trece prin opiniile marelui politolog și fost șef al Departamentului de Stat Henry Kissinger despre nevoia Americii de a avea o politică mai flexibilă și ajunge la vecinii noștri unguri și la trauma lor istorică post Trianon. Nu este uitată nici Ucraina și episodul în care aceasta a renunțat la arsenalul nuclear moștenit de la URSS, dar nici China despre care suntem anunțați că se pregătește de război.
Capitolul destinat serviciilor secrete din lume începe cu amintiri despre rolul și activitatea fostului director al Serviciului Special de Informații (SSI) din perioada celui de-al doilea război mondial, Eugen Cristescu. Continuarea aparține partenerilor noștri strategici și vestitului lor CIA, putând fi citit un text despre muzeul secret al acestei agenții legendare. Nu este uitat nici temutul și respectatul Mossad (serviciul secret extern al statului Israel), dar nici BND (serviciul secret german). Apropo de Germania, în revistă apare și un material foarte interesant despre infiltrarea agenților secreți ruși în sistemele nemțești, dar și metodele prin care sovieticii au pus mâna pe secretele mașinii criptografice americane în războiului rece.
Când vine vorba despre cultura politică și cultura de securitate, bineînțeles că primele referiri trebuie făcute despre așii așilor – CIA la 75 de ani de activitate. O altă problemă îndelung discutată în literatura de profil este atinsă și de generalul Petre Neghiu (comandantul ACMMR SIE, supranumit ,,Patriarhul”): acoperirea diplomatică pentru spioni. Tot o temă care a făcut să curgă fluvii de cerneală este influența lobby – ului pro Israel în politica externă a SUA, dar apar și subiecte mai apropiate de România cum ar fi relația țării noastre cu Ungaria la începutul anilor ‘90 sau chestiunea separării celor două enclave Transnistria și Găgăuzia de Republica Moldova. Și pentru că seniorii din spionajul românesc vor să arate că nu refuză și subiecte ce le-ar putea atrage critici, este publicat și un articol despre Centrul de Informații Extern (CIE), fostă DIE din Securitate.
La final sunt amintite aparițiile în presa națională ale activității Asociației, dar și trei lansări de carte în domeniul intellingence – ului. Apare și un articol inedit despre colecția de căști militare ale generalului (r) Cornel Biriș, celebrul comandant al Fantomelor înainte de 1989, cel care a fost prezent și la Vâlcea cu ocazia unui eveniment cultural deosebit, dar și un text despre religie și generațiile de la Avraam (primul patriarh din Vechiul Testament) până la Hristos.