4 octombrie 2019

Scăderea auzului, un efect al societății moderne

Societatea modernă îți întinde tot felul de capcane și te expune unor factori externi pentru care organismul uman nu este pregătit sau te ispitește cu lucruri care, pe termen lung sau scurt, te pot distruge din punct de vedere al sănătății. Jurnalele medicale semnalează tot mai des apariția unor afecțiuni noi, în concordanță cu vremurile în care trăim. Slăbirea auzului se numără printre acestea.

Se știe că nu s-a descoperit, până acum, vreo metodă de a preveni pierderea auzului odată cu vârsta. Dar slăbirea auzului la celelalte categorii de vârstă este un semnal de alarmă. Epoca în care trăim, dar și bolile cronice sunt responsabile pentru apariția acestor deficiențe. Unele sunt ireversibile, dar pentru altele poți cumpăra de aici un aparat auditiv.

Iată principalele cauze pentru ale slăbirii sau pierderii definitive a auzului:

Tehnologia modernă

Poate părea banal, dar simpla utilizare a căștilor la volum maxim este printre principalele cauze ale scăderii sau pierderii definitive a auzului la persoanele tinere. Încearcă să le folosești cât mai puțin și nu exagera cu numărul de decibeli. Rata de vindecare în aceste cazuri este foarte mică!

Locul de muncă

Sunt nenumărate locuri de muncă, și nu mereu foarte bine plătite, care presupun expunerea la zgomote puternice. Că este vorba despre mașini industriale sau o simplă trusă cu scule electrice, auzul este mereu în pericol. Inclusiv munca pe scooter sau pe motocicletă poate fi periculoasă, așa că fii foarte precaut atunci când alegi un astfel de job.

Capriciile vremii

Schimbările bruște de vreme îți afectează auzul. Da, ai… auzit bine! De vină este, în principal, presiunea atmosferică. Modificările acesteia, nu numai de origine meteorologică, ci și cele legate de zborul cu avionul, te expun unui risc major.

Loviturile puternice

Traumatismele severe sunt și ele responsabile de pierderea – temporară sau definitivă – a auzului. Mai ales dacă pot să cauzeze fracturi ale oaselor mici din urechea medie sau leziuni ale nervilor cranieni.

Medicamentele

Evident, nu puteau lipsi medicamentele. Citește cu atenție prospectul din cutie înainte de a te crede medic și de a experimenta pe propria-ți piele efectul lor. Antibioticele sunt printre cele mai periculoase!    

Petardele

Exploziile puternice, neașteptate, te pot lăsa pe loc fără auz. Ferește-te de zonele în care pot fi aruncate petarde (pe stadioane sau chiar pe străzi, de Sărbători)! Îți vor distruge timpanul sau urechea internă. Armele de foc pot să creeze, de asemenea, acest efect nedorit.

Alte cauze ale pierderii auzului sunt bolile autoimune ale urechii interne, neuropatia auditivă, colesteatomul (excrescente la nivelul urechi care pot provoca pierderea auzului) sau Meningita (boală care poate fi fatală, iar tratamentul presupune utilizarea de medicamente care pot cauza surditate).

Și nu uita: uneori, pierderea auzului se poate instala fără niciun fel de avertisment!

Cauzele scăderii sau pierderii auzului sunt, precum observi, multiple.

Dacă pierderea congenitală a auzului (la naştere) este cea mai comună problemă la nou-născuţi – ea poate fi ereditară sau cauzată de nașterea anormală -, pierderea dobândită a auzului poate fi cauzată de o gamă largă de factori. Încearcă să te expui cât mai puțin la pericolele menționate mai sus, iar dacă ai probleme, adresează-te imediat medicului!

sursa foto: shutterstock.com

℗Articol publicitar

You May Also Like