Oamenii devin din ce în ce mai conştienţi de implicaţiile pe care sedentarismul şi o poziţie inadecvată pe scaun le pot avea asupra sănătăţii şi a productivităţii şi caută soluţii care să îi poată ajuta pe termen lung. Poziţia şezut incorectă creează stres asupra coloanei, a articulaţiilor şi a muşchilor şi duce repede la dureri de spate umeri şi gât, reduce capacitatea pulmonară şi generează probleme de circulaţie a sângelui.
Din fericire, acum există o soluţie şi anume utilizarea unui scaun ergonomic special conceput pentru postura adecvată şi lucru la calculator, chiar şi pentru perioade îndelungate. În prezent, utilizatorii pot alege dintr-o mulţime de modele de scaune de gaming, printre care şi scaunele ergonomice de la Top Scaune , şi îşi pot îmbunătăţi considerabil postura şi condiţiile de lucru sau de jucat la computer.
Ce este ergonomia?
Ergonomia este ştiinţa care se ocupă de analizarea modalităţilor de proiectare sau aranjare a obiectelor astfel încât să se potrivească perfect interacţiunii cu oamenii. Aceasta are în spate numeroase studii şi echipe de oameni de ştiinţă şi este continuu dezvoltată, oferind soluţii practice din ce în ce mai performante.
Un scaun ergonomic este un scaun special conceput pentru pentru a susţine cât mai bine corpul uman. Acesta ţine cont de postura adecvată în poziţia şezut, de confort, suport sigur şi considerente legate de sănătate.
Postura corectă la calculator
Scaunele de birou ergonomice se diferenţiază de cele obişnuite printr-o serie de facilităţi şi caracteristici care îmbunătăţesc postura şi oferă suport adecvat. Totuşi, dacă utilizatorul nu ştie care este poziţia corectă la calculator şi nu configurează corespunzător scaunul, acesta nu va fi eficient.
Iată de ce ar trebui ţinut cont pentru a obţine poziţia corectă la calculator:
- Ecranul computerului trebuie să fie la o distanţă de braţ, iar partea superioară a monitorului la nivelul ochilor.
- Spatele trebuie să fie drept, gâtul într-o poziţie relaxată şi neutră, iar utilizatorul nu ar trebui să stea aplecat în faţă.
- Braţele trebuie să fie paralele cu podeaua şi, totodată, la nivelul mesei.
- Pentru a avea o bună circulaţie la nivelul membrelor inferioare, ambele tălpi trebuie să stea lipite de podea, iar picioarele nu trebuie încrucişate.
Un scaun ergonomic bun este reglabil şi permite configurarea şi personalizarea cât mai corespunzătoare pentru utilizator. Reglabilitatea este foarte importantă, mai ales dacă acel scaun va fi folosit de către mai mulţi utilizatori.
Caracteristicile unui scaun ergonomic de calitate
Înălţimea scaunului – trebuie să fie reglabilă şi să permită poziţia în care utilizatorul poate sta cu tălpile lipite de podea, dar şi să fie la înălţimea optimă faţă de birou.
Lăţimea şi adâncimea şezutului – Adâncimea şezutului este potrivită dacă utilizatorul are între 5 şi 10 cm distanţă între marginea scaunului şi zona din spatele genunchilor. Dacă distanţa este prea mare, va apare o presiune suplimentară în articulaţia genunchiului, iar dacă este prea mică, va fi afectată circulaţia sângelui în membrele inferioare.
Înclinarea şezutului – Pentru a facilita poziţia optimă a pelvisului, un scaun ergonomic bun permite înclinarea şezutului. Unghiul corespunzător este de 80 de grade atât la şolduri, cât şi la genunchi şi glezne.
Suport lombar reglabil – asigură sprijinul optim pentru zona inferioară a spatelui şi este esenţial pentru un scaun ergonomic de calitate. Acesta facilitează poziţia S a coloanei şi previne stresul la nivelul vertebrelor şi a pelvisului. Un suport lombar reglabil permite utilizatorului să alinieze cât mai bine curbura spătarului scaunului cu cea a coloanei vertebrale şi să beneficieze de sprijin optim.
Înclinarea spătarului – Un spătar reglabil permite să personalizeze scaunul şi mai bine, astfel încât spatele său să fic câte mai bine susţinut, iar coloana să aibă poziţia naturală optimă. Astfel, spătarul preia corect o parte din greutatea corpului superior, reduce presiunea asupra discurilor şi muşchilor coloanei vertebrale.
Cotiere reglabile – Cotierele contribuie la reducerea tensiunii la nivelul braţelor şi din partea superioară a corpului şi facilitează relaxarea umerilor. Totuşi, cotierele nu trebuie folosite în timpul utilizării tastaturii pentru a nu reduce mişcarea braţelor şi a încheieturii mâinii şi a elimina riscul de încordare a muşchilor antebraţelor.
Tetieră reglabilă – Are ca scop sprijinirea zonei din spatele capului şi a părţii superioare a gâtului şi reduce tensiunea din umeri, dar şi din partea superioară a trunchiului.
Materialele din care este realizat scaunul – ar trebui să fie de calitate, cât mai confortabile şi respirabile. Umplutura din spătar şi din şezut ar trebui să fie realizată din spumă de calitate care revine imediat la forma iniţială când utilizatorul se ridică din scaun. De asemenea, căptuşeala scaunului ar trebui să prevină supraîncălzirea şi să reducă riscul ca utilizatorul să transpire.
Bază axiala cu roţi solide – O bază axială rotativă cu roţi solide este o altă caracteristică importantă a unui scaun ergonomic de calitate. Aceasta ar trebui să faciliteze mişcările utilizatorului în jurul propriei axe, dar şi în faţa biroului, astfel încât să nu fie nevoit să se întindă pentru a ajunge la obiectele de care are nevoie.
🅿️Articol publicitar