TVR Internaţional a realizat un reportaj, în cadrul emisiunii ,,Lumea şi noi”, despre parohia românilor ortodocşi din Schiedam (oraş aflat între Rotterdam şi Haga). Sufletele românilor de acolo sunt păstorite de preotul dr. Ioan Dură, originar din Vâlcea, care îndeplineşte şi funcţia de protopop al Protopopiatului Olandei şi Belgiei flamande. ,,Constituim o oază de simţire şi identitate creştin ortodoxă, românească. La noi, mulţi ani, a fost unica parohie din Olanda. Aveam români din toate colţurile ţării. De fapt, avem şi acum români din Bucovina, Oltenia, Banat, Moldova, Transilvania… Suntem o Românie în miniatură. Avem o unitate de limbă, gândire, acţiune, activitate şi împărtăşim cu toţii bucuriile ţării mame. Şi tristeţile ei!” a declarat, în cadrul interviului realizat de televiziunea naţională, preotul Dură. Alături de acesta a fost ambasadorul României în Ţările de Jos, Excelenţa Sa Ireny Comaroschi. Despre reputatul diplomat, preotul vâlcean a spus că este un permanent sprijin pentru biserica ortodoxă din Olanda, mulţumindu-i pentru toate strădaniile făcute de-a lungul anilor.
Primul paroh român ortodox din Ţările de Jos
La biserica din Schiedam, cu hramul Sfântul Grigore Teologul, există un tezaur preţios de 166 de icoane din lemn, dar şi alte obiecte de cult care amintesc credincioşilor de spiritualitate de acasă. Camere de filmat au surprins, la slujba de duminică, foarte multe familii tinere, de români, care îşi aduceau copiii la liturghie. Cu toţii exprimau gândul că biserica ortodoxă a preotului Dură, înseamnă acel ,,acasă”, pe care l-au dus cu ei departe de România, în Ţările de Jos. ,,Sfântul Grigore Teologul” din Schiedam este prima parohie ortodoxă din Olanda şi Belgia. Preotul dr. Ioan Dură a ajuns să-l slujească pe Dumnezeu pentru românii de acolo, după ce a primit iniţial o bursă de studii la Atena (pentru doctorat), apoi alta în Belgia, acordată de Vatican. Odată ajuns acolo, Patriarhia Română l-a solicitat pentru importanta a deservi comunitatea de români din Ţările de Jos. ,,Este bine să se ştie că bisericile din străinătate sunt acele locuri în care, o mare parte din români încearcă să-şi regăsească identitatea. Să şi-o consolideze, menţină şi s-o transmită mai departe copiilor. Românii se simt şi mai români, la biserică” a spus E.S. Ireny Comaroschi.
Este cel mai mafiot Parinte din cadrul BOR, nu stiu cum de ati putut face acest reportaj! Despre faptul ca asa numita Parohie din Schiedam nu este altceva decat o Asociatie Religioasa cu caracter privat infintata in 1980 pe baza unui act notarial …nu explicati nimic! Nici despre faptul ca a inselat Comunitatea timp de 30 de ani …. pacat ….