Doream să scriem despre acest subiect în luna mai 2024, atunci când aveam mare freamăt în lumea apicultorilor și mult zumzet în lumea gâzelor la care ei țin atât de mult: albinele. Nu am făcut-o atunci pentru că, știind că urma să amintim despre o localitate din județ și aflându-ne în perioadă de campanie electorală, am zis să nu oferim posibilitatea unor „voci” să spună că și dacă scriem despre apicultură tot vrem să favorizăm vreun candidat. Știm, sună absurd, dar am mai întâlnit astfel de situații! Așa că am zis «pas» la acel moment acestui subiect, urmând să revenim asupra lui.
Am mai amânat și pentru că unii (apicultori) nu ar vrea să se mediatizeze prea mult acest subiect, pentru a nu se ajunge la o concurență acerbă pentru cele mai bune locuri de mers în pastoral. Cam cum este cu locurile bune pentru pescuit. Îi putem înțelege și pe ei.
Ei bine, acum când perioada în care albinele produc mierea de salcâm s-a încheiat, ținem totuși să vă oferim «pontul» pentru la anul. Este limpede că apicultorii care doresc să aibă miere de cea mai bună calitate (care se va reflecta ulterior și în profiturile obținute) știu că trebuie să se axeze pe obținerea mierii de salcâm. Însă, pentru aceasta, ei trebuie să pornească la drum, uneori lung, pentru a ajunge în preajma locurilor în care salcâmul crește din abundență.
Chiar dacă în lumea apicultorilor vâlceni nu este un mare secret ce scriem noi aici, trebuie spus că, din județul Vâlcea, comuna Gușoeni este considerată a fi una dintre cele mai propice localități în care albinele pot produce renumita miere de salcâm. Tocmai de aceea, comuna păstorită de edilul Nicolae Concioiu devine, prin lunile mai-iunie, gazdă pentru zeci de apicultori plecați în pastoral. Apicultorii vin aici din mai multe județe, unii fiind sosiți tocmai din nordul țării. De ce credeți că apicultorii vin aici chiar și de la distanțe de sute de kilometri? Răspunsul este reprezentat de calitatea mierii care se obține aici, floarea de salcâm fiind o adevărată bogăție a comunei Gușoeni.
Sigur, la Gușoeni nu vin doar apicultori din alte județe. Cei mai mulți care vin aici sunt apicultori din județul Vâlcea, unii dintre ei fiind, evident, chiar din comuna Gușoeni.
Totuși, pentru a nu răni orgolii locale, ținem să precizăm că, din ce cunoaștem noi (fără a fi apicultori), știm că există și alte localități din județul Vâlcea în care apicultorii pot merge pentru ca albinele să producă miere de salcâm de foarte bună calitate. Câteva exemple în acest sens sunt localitățile Scundu, Șirineasa, Popești, Mihăești, Păușești Otăsău, Orlești, Prundeni și lista poate continua!
La final, dorim să vă mai spunem un lucru la care vă rugăm să reflectați. În lumea aceasta, există țări (în special în Asia și în Africa) în care albinele aproape au dispărut. Asta s-a întâmplat în primul rând din cauza poluării excesive de acolo. Vă invităm să vă bucurați mai mult și să apreciați că județul Vâlcea este un loc cu multă natură, un loc verde, cu numeroase ape curgătoare, fără multă poluare, în care albinele (dar și alte insecte utile) trăiesc și îi sunt omului de folos în activitățile pe care el le desfășoară!